Előadó

Sexepil (Sex-E-Pil)

Borítókép forrása: Fortepan / Várkonyi Péter

Az 1980-as évek második felének egyik legfontosabb újhullámos zenekara, mely a kilencvenes évek elején a világpiacot is megcélozta – mérsékelt sikerrel. Nevük a példakép Sex Pistols és a Public Image Ltd. (PiL) összevonásából van.

1984-ben alapította Hegyi Zoltán (ének), Kocsis Tamás (gitár), László Viktor (basszusgitár) és Vangel Tibor (dob). A korszak egyik legfontosabb klubjának, a Rádaynak szinte a házi zenekara voltak. Laza dekadencia, sötét tónusú szövegek és a kortárs brit gitárzene (U2, Comsat Angels, Cure) honosítása– ez jellemezte produkciójukat. 1986 tavaszán a többiek kiadták Hegyi útját, aki a továbbiakban Zombie néven folytatta. Majd bő fél év múlva visszahívták, és minden ment tovább. Első nagylemezük végül 1988 októberében jelent meg Egyesült Álmok címmel.

1989-ben végleg megváltak énekesüktől, Hegyi Zoltántól (aki azóta újságíró lett). Utódja, a holland Mick Ness először 1989 márciusában, a HungaroCarrot fesztiválon mutatkozott be, és vele – valamint az immár nyelvű szövegekkel – már deklaráltan a nemzetközi piacot célozták meg. A következő nagylemezt (Love, Jealousy, Hate, 1990) Németországban és Hollandiában is kiadták. 1991-ben csatlakozott hozzájuk a billentyűs Varga Gábor, már vele készült az Against Nature. 1992-ben Björk együttesének, a Sugarcubes-nak voltak az európai turnéján előzenekar, Eroding Europe című daluk klipje pedig többször volt látható az Music TV 120 Minutes című műsorában. 1995-ben Butch Vig sztárproducer stúdiójában keverték a Sugar For The Soul-t, melyről a Jerusalem című dal ismét sokszor szerepelt az MTV-n.

Ezt követően viszont eltűntek a zenei életből. 2001-ben egy koncert erejéig a Szigeten ismét felléptek, és azóta alkalmanként összeállnak, mi több, a Vangel-Kocsis duó köré szerveződő új felállás 2014-ben új stúdióalbumot (Your Scream Is Music) is megjelentetett.

JBSz–SJ

 

Forrás:

JÁVORSZKY Béla Szilárd, SEBŐK János: A magyarock története 2 (1980–90-es évek), Budapest, Kossuth Kiadó, 2019, p. 219–221.

 

Kapcsolat:

https://hu-hu.facebook.com/sxplmusic/

 

Frissítve: 2023-4 , Jávorszky Béla Szilárd – Sebők János