Előadó

Semnal M

Borítókép forrása: Zilahi Csaba / Erdélyi magyaRock 1970-2010

A legendás kolozsvári rockzenekart 1977-ben alapította Iuliu Merca (gitár, ének), Boldizsár István (basszusgitár, ének) Octavian Popovici (gitár) és Liviu Hrişcu (dob). Azon a nyáron az együttes a román tengerparton vendéglátózott, közben Iuliu Merca és Boldizsár István elkezdett saját dalokat írni. Iuliu Merca akkoriban már ismert zenész volt, előtte minden ajtó megnyílt Bukarestben, a rádiónál és a lemezkiadónál is.

Első nagylemezük 1979-ben jelent meg (Trenul cursă de persoane Apahida – Cluj-Napoca). Boldizsár István úgy emlékszik vissza erre a korszakra, hogy a hetvenes években a dalszövegekben lévő értékek szinte teljesen elvesztek a cenzúra miatt.

A zenekar hamar népszerű lett, "szülővárosukban" mindig zsúfolásig megtelt a sportcsarnok a Semnal M-koncerteken. Az évtized második felében Kolozsvár rockzenei életét két zenekar, a Compact és a Semnal M rivalizálása határozta meg. A Semnal M alapvetően román együttesnek számított, bár később írtak néhány magyar szövegű számot is. De nagylemezeik dalait országszerte a román és a magyar rajongóik is kívülről fújták. Ők voltak az "erdélyi Deep Purple". 1981-ben részt vettek a híres Club A fesztiválon, ahol megnyerték az első díjat a Mai avem multe de făcut című számukkal.

1985 után mintha a föld nyelte volna el az együttest. Egy-egy kultúrházban még feltűntek, majd olyan hírek keringtek, hogy a két „őstag”, Merca és Boldizsár összerúgták a port, és a banda feloszlott. A 90-es évek új fuvallata azonban feltámasztotta a Semnal M-et. Megjelent a válogatásalbumuk, 1995-ben pedig egy unplugged koncertjüket rögzítették, majd 1996-ban érkezett új dalokkal a nagylemezük is (Povești la gura sobei). Az évek során gyakoriak voltak a tagcserék, sok kiváló zenész megfordult náluk. Ami nem változott, az a zenekar stílusa: a blues, a hard rock, és a country ötvözése.

Iuliu Merca gitáros halála után, 1999-ben egy ideig ismét leállt a zenekar, de aztán Boldizsár Istvánnak sikerült talpra állítania a formációt. A 35. születésnapjukat 2012-ben egy hatalmas koncerttel ünnepelték a kolozsvári Diákházban. A 40. évfordulót 2017-ben országos turnéval tették emlékezetessé. Kolozsvár legrégebbi aktív rockzenekara a mai napig sikerrel koncertezik.

HZ

 

Kapcsolat:

https://www.facebook.com/SemnalM/?locale=hu_HU

https://www.semnal-m.ro/

Forrás:

  • Zilahi Csaba, Erdélyi magyaRock 1970-2010, Újságcikkek, interjúk, tények és vélemények az erdélyi magyar rockzenekarokról, 2022
Frissítve: 2023-11 , Hőgye Zoltán