Előadó

Semaphore

Borítókép forrása: liget.ro/Semaphore zenekar archívuma

A Semaphore zenekart 1993-ban alapította az erdélyi Sepsiszentgyörgyön Sztakics István Attila billentyűs és Dancs Árpád Zsolt dobos. Zenésztársaikkal két éven keresztül heti rendszerességgel játszották neves együttesek slágereit a sepsiszentgyörgyi klubokban: Deep Purple, Pink Floyd, Led Zeppelin, Iron Maiden, HBB, Omega - ezek voltak repertoáron. Törzshelyük az egykori Bunker volt, a Park vendéglő alagsorában, ahol péntek-szombat este ők zenéltek. A fizetségük általában két sör volt fejenként.

1994-ben a Diákegyüttesek Országos Találkozóján harmadik díjat nyertek, ugyanúgy, mint egy év múlva. Mindkét alkalommal Sztakics István Attila lett a fesztivál legjobb billentyűse, 1995-ben pedig Makkai Kálmán a fesztivál második legjobb gitárosa. A diákegyüttesek negyedik találkozóján a zenekar már szimfonikus rock-hangzással kísérletezett. A legnagyobb közönségük az 1996-os Szent György Napokon volt, ahol tízezrek hallhatták zenéjüket. Szülővárosukon kívül koncerteztek Csíkszeredában, Gyergyóban és Nagyenyeden is.

A zenekar egyik nagy erőssége a hard rock, progresszív rock és a dallamos zene ügyes ötvözése. 1996-ban jelent meg Gondolatok című kazettájuk, magyar nyelvű dalokkal, amelyet egy bukaresti stúdióban rögzítettek. Ugyanabban az évben a Semaphore tagjai egy karácsonyi válogatásalbumon is közreműködtek, bemutatva, hogy a hagyományosabb műfajokban is otthonosan mozognak.

2000 februárjában három hétig tartó svédországi turnén vettek részt. Majd ezt követően a zenekar ugyan nem oszlott fel, de szüneteltette a tevékenységét. Legközelebb Sepsiszentgyörgyön, a 2007-es Háromszéki Magyarok Világtalálkozóján koncerteztek. Tagjai jó barátságban maradtak, továbbra is együtt dolgoznak különböző zenei projektekben, így például az István, a király Székelyföldi Nagyprodukció rockzenekarában (2021), valamint Sztakics István Attila Nord nevű elektronikus zenei projektjének több dalában is Makkai Kálmán gitározik.

2022-ben aztán az Erdélyi magyaRock 1970-2010 című könyv bemutatójának kapcsán újra közönség elé állt a Semaphore, és azóta is rendszeresen koncerteznek. Korábbi basszusgitárosuk, Szénégető Attila, aki 1996-tól volt az együttes tagja, 2012 tavaszán autóbalesetben elhunyt. Az ő helyét a Mercedes Band basszere, Benedek István vette át. A Semaphore 2023 decemberében Sepsiszentgyörgyön nagyszabású koncerttel ünnepelte megalakulásának 30. évfordulóját.

HZ

Forrás:

  • Farkas Orsolya, A kilencvenes éveket idézik meg a Semaphore örökifjú rockzenészei, liget.ro, 2023-12-19
  • Zilahi Csaba, Erdélyi magyaRock 1970-2010, Újságcikkek, interjúk, tények és vélemények az erdélyi magyar rockzenekarokról, 2022
Frissítve: 2024-3 , Hőgye Zoltán