Előadó

Santa Diver

Különleges felállás (hegedű, basszusgitár, dob) és különleges zenei világ (jazz, világzene, szabadzene) jellemzi a 2006-ban alakult, változó intenzitással koncertező és publikáló Santa Divert.

Motorja kétségkívül Kézdy Luca (1980. november 9., Győr), akinek tehetségét korán felismerte zongoratanár édesanyja, de akinek ezt követően vizsgáról vizsgára, koncertről koncertre bizonyítania kellett, így számára idővel a zene inkább kötelező feladatot, mint örömforrást jelentett. Aztán 1994 nyarán meghallotta Al Jarreau-t, akinek hatására elmozdult a jazz felé. Miközben környezete nehezen értette, hogy nem szeretne az általuk természetesnek vett, szinte előre megírt történet szereplője lenni.

Az újabb letaglózó hatások Stéphane Grappelit, majd Lantos Zoltánt hallva érték őt – attól kezdve tudta, mit akar. Aztán 2005 őszén, amikor hónapokig lovászként dolgozott Köveskál fölött a Fekete-hegyen és csak koncertezni járt fel Budapestre, találkozott a multi-instrumentalista dalszerző Szesztay Dáviddal (1978), aki már ekkoriban is számos zenekarban játszott. Saját DAV triójában énekelt, gitározott, a hazai jazz-élet több meghatározó alakját is felvonultató Budbudasban billentyűzött, emellett játszott a Novaruptában, Rutkai Bori zenekarában, a Specko Jednóban. Azóta számtalan színházi előadáshoz és filmekhez komponált zenét, 2016 óta pedig a Kiscsillag billentyűs-basszusgitárosa is.

Maga a Santa Diver név amúgy japán jelenség: karácsony táján arrafelé egy búvármikulás szokott a hatalmas akváriumokban cápák és ráják között úszkálni, feltűnik kicsit a fényképezőgépek kedvéért, majd eltűnik a ködben.

Duójukhoz idővel csatlakozott a dobos Halmos András, aki számos kísérleti, egymással is nehezen rokonítható formáció (Kampec Dolores, Ágoston Béla Trió, Plastic Ohara, Pop Ivan, Chakra Hacker, Triton) sorait erősítette, illetve a billentyűs Szőnyi András, aki leginkább a Chakra Hackerből volt ismerhető. Ez a kvartett készítette a 2009-es bemutatkozó nagylemezt (Sending Ovation), mely szép, erős, tiszta, szabad szellemű – sem megfelelni, sem magamutogatni nem akaró – produkció lett.

A formáció később Szőnyi kiválásával trióra szűkült, Halmos Andrást pedig 2011-ben Sárvári Kovács Zsolt váltotta fel. Már vele készült a második, címnélküli lemez (Santa Diver, 2013), de a harmadik korongon (Deep Diving, 2017) az életben is egy párt alkotó Kézdy Luca és Szesztay Dávid mellett már Szegő Dávid dobolt. Akárcsak az eddigi utolsó albumon (Blue Horizon, 2020), mely változatanul bátor, ötletes, izzadtság és manírok nélküli, kellő mélységben átélt zene.

JBSz

 

Kapcsolat:

https://hu-hu.facebook.com/santadiver/

https://santadiver.eu/

Frissítve: 2024-1 , Jávorszky Béla Szilárd

Kapcsolatok