Előadó

Rúzsa Magdolna

A Megasztár című televíziós tehetségkutató műsor harmadik sorozatának győzteseként csodálkozott rá az ország, ahogy maga is megfogalmazza, lényegében kétszer született: először 1985 novemberében a vajdasági Verbászon, másodszor 2006 májusában az említett műsor döntőjében. Mára korosztálya egyik legnépszerűbb dívája, munkásságát Máté Péter-díjjal ismerték el, nem mellesleg pedig 2022 februárjában hármasikreknek adott életet.

Vérbász csak a születési helye, általános iskoláját falujában, az onnan 18 kilométerre lévő Kishegyesen végezte, és bár szülésnőnek tanult, az életét már akkor is a zene jelentette. A TV2 a Megasztár-döntő után azonnal piacra dobta A döntőkben elhangzott dalok című albumát, de ő az igazi debütálásának a 2006 novemberében kiadott Ördögi angyal című CD-t tartja, többek között ezen hallgató első saját szerzeménye, a klippel is megtámogatott Aprócska blues. Miközben végigkoncertezte a 2007-es évet és fellépett a Hősök terén tartott ingyenes Kapcsolat koncerten, ő képviselte Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon Helsinkiben, ahol az Unsubstantial Blues–zal a kilencedik helyen végzett.

Az azóta évente-kétévente megjelenő újabb stúdió- és koncertalbumai rendre platinaminősítést érnek el,  Magdaléna Rúzsa címmel 2011-től éveken át önálló estet tartott a Pesti Színházban, szinte megszámlálhatatlan alkalommal adott teltházas koncertet a Papp László Budapest Sportarénában és a Művészetek Palotájában, 2022-ben felkérésre elkészítette a Nagy Fradi Lemez-re az Olé című dalt. Eddigi pályafutása során számos slágert jegyez, többek között az eredetileg horvát, de áthangszerelt dalt, a Gábriel-t, a Nélküled-et, a Presser Gáborral közös Angyal mellettem-et, az Érj hozzám-ot, a Hazatalálsz-ot, a csúcsokat döntő Szembeszél-t, a Rosszlány-t, az Elmegyek-et, vagy az újszülött gyerekei által inspirált Papírsárkány-t. 

Miként arra egy 2022-es interjúban rámutatott: „Egészen más az énekesi pálya, mint azt korábban elképzeltem. Szerintem mindenki úgy áll hozzá a munkához, ahogyan látja maga előtt a jövőt. Én kőkemény energiát fektettem az éneklésbe, mert tudtam: nem akarom elhaknizni az életemet. Szépet akartam teremteni, együtt akartam zenélni jó zenészekkel, és minden alkalommal lubickolni abban a valamiben, ami a színpadon történik. És az is bennem volt, hogy mit adok másoknak. A szerepléseken minden alkalommal mélyen magamba nyúltam, hogy a zenésztársakkal közösen valami olyan élményt adjunk, amit a közönség hazavihet.”

JBSz

 

https://www.facebook.com/ruzsa.magdolna/

https://www.ruzsamagdi.hu/

Frissítve: 2024-3 , Jávorszky Béla Szilárd

Kapcsolatok