Előadó

Rózsaszín Bombázók

Az 1986-ban alakult funk rock zenekar – Demeter György (ének, trombita, gitár), Tóth György Péter (billentyűs hangszerek), Keresztes Ildikó (ének), Kicska László (basszusgitár), Matyasovszky Géza (gitár, ének), Tarczali Jenő (szaxofon, fuvola) és Vermes László (dob) – a nyolcvanas évek egyik népszerű koncertzenekara volt. Munkásságát egy nagy- (Svédasztal, 1989) és egy kislemez (Álomkép/Győzelem kell [Grand Prix], 1988) dokumentálja.

Az induláskor még Hetsch László volt a gitárosuk, 1987-ben az ő helyére csatlakozott Matyasovszky Géza. Idővel a zenészek száma is bővült, illetve az akkor még létező kötelező katonai szolgálat miatt többször vendégmuzsikusokkal léptek fel. Számos tehetségkutató versenyen végeztek az élmezőnyben, első, egyben nagylemezük (Svédasztal, 1989) megjelenése után viszont széttartottak a zenekaron belüli erők. A rendszerváltozás után Demeter az XL Sistersben folytatta (majd az Omega vokalistája lett), Kicska az Eddába igazolt, Keresztes Ildikó pedig szólópályára lépett.

A Rózsaszín Bombázó azóta egyetlen alkalommal lépett színpadra: 1993. december 30-án a „Hajrá Magyarok!” szilveszteri koncerten, olyan előadók társaságában mint a Moby Dick vagy  Anita.

JBSz

Frissítve: 2023-2 , Jávorszky Béla Szilárd