Előadó

Role

Borítókép forrása: Zilahi Csaba Archívuma/Balázs Zoltán

A Role együttes az erdélyi Csíkszeredában alakult 1986-ban, elődzenekarai a Kontraszt és az SNT voltak. A mai napig aktív Role progresszív folk-rockot játszik, amely leginkább a Jethro Tull, vagy a Kormorán hangzásvilágára emlékeztet. Versekre és magyar tradíciókra épített világzenei, jazzes, bluesos, valamint népzenei elemekkel tarkított, kiváló énekesnőkkel és vokálkísérettel, igényesen elkészített műsoraikkal évtizedek óta sikeresek tudnak lenni.

1987-re állt össze a zenekar, amelyben az állandóságot azóta is egy testvérpár, Nagy Tivadar énekes-gitáros, zenekarvezető és Nagy Ferenc basszusgitáros jelenti. Hozzájuk csatlakozott Csíki Levente billentyűs és Antal Stefan dobos. Több fesztiválon megmutatták magukat, díjakat és elismeréseket szerezve. Ám ez a négyes rövid ideig maradt együtt. A Role zenekarban azóta is egy valami biztos: a változás. Folyamatosan voltak tagcserék, fennállásuk eddigi 36 éve alatt több mint 40 zenész játszott náluk. Az évek során közel húsz tematikus műsort készítettek, a kodályi elvekre épülő gyerekkoncerttől, Ady Endre és József Attila verseinek dalba öntéséig. Közülük többnek a bemutatója látható volt magyarországi és erdélyi televíziók képernyőjén. Ezek mellett 1994 óta több rockoperát is színre vittek. Rendszeresen szerepelnek egyházi rendezvényeken, miséken.

Eddigi nagylemezeik: Székely golgota (2006, rockopera), Kájoni Miserend. Feldolgozás a csíksomlyói Cantionale Catholicum alapján (2010), Csíksomlyói Mária-dalok (2011), Ady (2011), József Attila - Egyedül (2013), Pille - moldvai csángó rockballada (2016). Könyv is jelent meg róluk 2012-ben, Role 25 éve. A kitartás könyve tegnaprole, márole, holnaprole címmel. Filmjeik: Pille (2015), Szent László, légy velünk! (2021, rockoratórium).

A zenekar az 1993-as magyarországi Ki mit tud?-on második helyezést ért el, 2010-ben a Magyar Televízió Öröm a zene vetélkedőjének nagydíjasa lett. Csíkszereda város Pro Urbe díjasai (2007), valamint TMA (Transylvanian Music Awards) díjasok (2013). A Role jelenlegi felállása: Nagy Tivadar (gitár, ének), Nagy Ferenc (basszusgitár), Nagy Edina (Tivadar lánya - dob), Sántha Zsuzsanna (ének, billentyűs és ütőhangszerek, furulya), valamint Kozma Noémi (fuvola).

HZ

 

Kapcsolat:

https://www.facebook.com/role.zenekar

https://www.instagram.com/roleband/

Forrás:

  • Role, Wikipédia, 2022-08-05
  • Zilahi Csaba, Erdélyi magyaRock 1970-2010, Újságcikkek, interjúk, tények és vélemények az erdélyi magyar rockzenekarokról, 2022
Frissítve: 2024-2 , Hőgye Zoltán