Előadó

Roby Lakatos Ensemble

Roby Lakatos (1965, Budapest) a világ ez idő szerint talán leghíresebb magyar cigányprímása, aki klasszikus darabokat, magyar népi dallamokat, jazzt és filmzenét is játszik. Igazi univerzális zenész, ahogy egy méltatója mondta róla, ő az „unortodox cigány fúziós zene” megalkotója.

A „cigány hegedűsök királyától”, Bihari Jánostól származtatott legendás hegedűs családba született. Gyermekként megismerkedett a zenével, és 9 évesen már közönség előtt játszott első hegedűsként egy cigányzenekarban. 11 éves korában Járóka Sándor zenekarában muzsikált. Zenésszé válásának nemcsak a család volt a színtere, hanem a budapesti Bartók Béla Konzervatórium is. 1986 és 1996 között a brüsszeli Les Atéliers de la grande Ille közönségét kápráztatta el együttesével. Yehudi Menuhin hegedűművész - aki csodálta játékát – Brüsszelben járva mindig ellátogatott a klubba, hogy meghallgassa őt. Később közös fellépéseik is voltak európai nagyvárosokban.

Azóta Európa, Ázsia, Amerika és Ausztrália szinte minden nagy előadótermeiben és fesztiválján fellépett már, és csillogtatta a hangszertudását és egyedülálló improvizációs készségét. Munkásságát több országban is kitüntetésekkel ismerték el. 2018-ban hozta létre alapítványát, melynek célja a fiatal tehetségek mentorálása.

Gyakran koncertezik zenekarával, a Roby Lakatos Ensemble-vel is. Jelenleg a formáció tagja még rajta kívül Lisztes Jenő (1986) cimbalmos, aki négyéves kora óta játszik hangszerén, 2006-tól tagja az együttesnek, emellett saját triójában is játszik. Bóni László (1968-) második hegedűs Roby Lakatos édesapjánál tanult, az ő zenekarában játszott, majd 1987-ben szerzett szólistadiplomát hegedűművészként. Ezek után zenekaraival bejárta egész Európát, és Japánban is dolgozott. Ladányi Gábor (1993) gitáros, aki hazai tanulmányai után egy brüsszeli konzervatóriumban végzett, 2018-óta a Roby Lakatos Ensemble tagja, emellett megalakította saját trióját is. Szakcsi Lakatos Róbert (1975), a kivételes tehetségű jazz- és klasszikus zongoraművész 2019-től tagja a formációnak. A zenekar bőgőse a szintén zenészcsaládba született Csikós Vilmos, aki 2017-től játszik a zenekarban.

Roby Lakatosnak és zenekarának számtalan kiadványa jelent meg, néhány ezek közül: In Gipsy Style (1995), Lakatos (1998), Live From Budapest (1999), As Time Goes By (2002), Fire Dance (2004), Klezmer Karma (2006), La Passion (2012), Double Standards (2021).

HZ

 

https://www.facebook.com/RobyLakatosofficial

https://www.instagram.com/robylakatos.violin/

Frissítve: 2023-5 , Hőgye Zoltán