Előadó

Reflex (Erdély)

Borítókép forrása: Zilahi Csaba / Erdélyi magyaRock 1970-2010

Az 1980-as években Marosvásárhelyen néhány kiemelkedő tehetségű zenekar lépett színre, közéjük tartozik az 1982-ben alakult Reflex is. A rockzenét játszó erdélyi formáció alapító tagjai Nagy Z. Béla (gitár, ének), Dobos József (akusztikus gitár, ének), Réti "Pika" Árpád (ének), Sükösd Levente (dob) és Puskás Attila gitár voltak.

A vásárhelyi ifjúság körében nagy népszerűségnek örvendő zenekar saját szerzeményei közül a legnagyobb sikert a Betonvilág, a Vásárhely, nem felejtünk el, és a Mondd mindig az igazat című dalokkal érte el. Ez utóbbiról 1983-ban televíziós felvétel készült, így az együttes Székelyföldön is ismertté vált, és rádiófelvételre is lehetőséget kaptak. Lemezük azonban nem jelenhetett meg. A következő két évben telt házas koncerteket adtak a magyarlakta városok kultúrházaiban, sportcsarnokaiban.

"Akkoriban kevés szórakozási lehetőség adódott a magyar fiataloknak, az anyaországi zenekarok a nyolcvanas években nem jártak, járhattak Erdélybe, a mieink között is kevés akadt, aki magyarul énekelt. Két banda kivételével, ezek a Metropol, illetve a Fortuna együttes, az ő koncertjeikre jártunk. Szigorú szabályok szerint a dalok hetven százalékát román nyelven kellett előadni." - mondta el 2021-ben Réti "Pika" Árpád a zenekar egykori énekese.

A sikersorozatot 1985-ben a tagok kötelező sorkatonai szolgálata szakította meg. 1987-ben Dobos József gitáros-énekes újjáalakította a Reflexet részben új tagokkal. 1988-ban Râmnicu Vâlceán a Constelații Rock fesztiválon Lucian Blaga Cântec în noapte című versének megzenésítésével elnyerték a zsűri különdíját és a közönségdíjat. Nem sokkal ezután a - román titkosszolgálat által is megfigyelt - zenekart egy mondvacsinált ürüggyel betiltották. Az igazi ok az lehetett, hogy a Reflex túl sok embert mozgatott meg, és magyarul énekeltek.

A 90-es évek elején a Reflex tagjai közül többen Magyarországra költöztek, ahol az együttes 2000-ben, 2002-ben és 2007-ben nagy sikerű koncerteket adott Budapesten a Professzorok Házában és a Petőfi Csarnokban. Marosvásárhelyen 2011-ben és 2012-ben koncerteztek. Az alapító tag Dobos József 2014-ben egy másik legendás erdélyi zenekar a Metropol Group énekes-gitárosa lett.

A Reflex 2020-ban rögzítette a régi nótáit, ezek meg is jelentek a Betonvilág CD-n. A dalokat 1982 és 1987 között írták, az Életem a rock ’n’ roll kivételével, amelyet 2020-ban szereztek. 2021-ben kiadtak egy új dalokat tartalmazó EP-t, Valami vad címmel.

HZ

 

Kapcsolat:

https://www.facebook.com/reflex.marosvasarhely/

Forrás:

  • Hegedűs István, A marosvásárhelyi Reflex együttes pályafutása Erdélyben és az anyaországban, Magyar Nemzet, 2021-05-18
  • Zilahi Csaba, Erdélyi magyaRock 1970-2010, Újságcikkek, interjúk, tények és vélemények az erdélyi magyar rockzenekarokról, 2022
Frissítve: 2023-11 , Hőgye Zoltán