Előadó

Random Szerda

Generációja egyik legnagyobb tehetsége, a zeneszerző-trombitás Barabás Lőrinc a hiphopba és elektronikába oltott jazzes formációja, a Barabás Lőrinc Eklektric mellett 2007 és 2010 között egy másik előremutató projektet is vitt a hátán: az egykoron laza klubestnek induló Random Szerdát. Az ezeken született, teljesen szabad, az improvizációnak és a fantáziának szinte végleten teret adó instrumentális örömzenélések többségét fel is vették, ezekből ötvenhárom percnyi részletet Small Talk címmel 2008-ban CD-n is megjelentették.

2007 késő tavaszán kérte fel az A38 Hajó Barabás Lőrincet, hogy a tetőteraszon a barátaival szerdánként tartson klubestet, így született meg a kezdetben kétheti, később heti rendszerességgel futó Random Szerda, ahol a változó összetételű csapat tagjai gyakorlatilag mindenféle próba, keret és előre megbeszélt harmóniavázlat nélkül kezdtek el improvizálgatni. Persze mindannyian képzett muzsikusok voltak, így tudták, miként lehet ekkora szabadsággal élni, miként lehet az ilyen esteket közben zeneileg úgy egybe tartani, hogy ne csak ők, de a hallgatóság is élvezze azt. Miközben náluk is akarva, akaratlanul visszatértek témák, zenei fordulatok, mert hát néha kellettek azok a stabil pontok, ahová a kalandozásokat után visszatérhettek, majd ahonnan újra elrugaszkodhattak.

Miközben a Random Szerda sosem lehetett annyira nyitott, mint egy klasszikus jazzörömzenélés, amelybe gyakorlatilag bárki, aki késztetést és kellő merszet érzett hozzá, beszállhatott. Hisz itt egyáltalán nincs meg a jól ismert standardek nyújtotta biztonsági játék lehetősége, itt csak olyan társak jöhetnek szóba, akik révén ez a szerkezet és korlátok nélküli est zeneileg mégiscsak koherens marad.

2007 nyarát az A38 tetőteraszán játszották végig, a téli szezont pedig a Take Five-ban, és később is tartották ezt a rotációt. Az Élő Márton kezelte MPC samplert egyre többször váltotta fel élő dob (Delov Jávor, Badics Márk), a basszusgitáros poszton is többen játszottak (a legstabilabb talán Bata István), időnként Sena is beugrott, freestyle-ozott, meglévő szövegekkel vagy pusztán csak hangokkal improvizálgatott. Máskor Sütő Márton gitározott, de fellépett velük az idősebb generációhoz tartozó Mohai Tamás is.

Mikor 2010-ben Barabás Lőrinc figyelme az elektronikus zene felé fordult, és átmenetileg el is hagyta az országot, más formációihoz hasonlóan a Random Szerda is megszűnt (egykori társa, Delov Jávor ennek mintájára hozta létre a sokkalta populárisabb és nyitottabb Random Tripet). Mígnem a jammelés hagyományain alapuló sorozat 2019 októberében újraindult a Budapest Jazz Clubban, később pedig – ahogy a pandémiás helyzet engedte – folytatódott a Turbinában. Persze már egészen más kemény maggal: Barabás Lőrinc, trombita, Tálas Áron, billentyűsök, Eged Márton, basszusgitár, Gerendás Dániel, dob.

JBSz

Frissítve: 2024-2 , Jávorszky Béla Szilárd