Előadó

Quo Vadis

Borítókép forrása: Zilahi Csaba Archívuma/Adrian Mociulschi

Nem véletlen, hogy az 1970-es években a határ menti városokból kerültek ki az első erdélyi magyar rockzenekarok: Nagyváradról a Metropol, Szatmárnémetiből a Mikron, Temesvárról a Garabonciás. Más szelek fújtak arrafelé, mint az ország belsejében. A nyugati szélnek nem kellett útlevél, és persze a magyarországi tévé- és rádióadásnak sem. Temesváron „ráadásul” ott voltak a svábok, és velük együtt a német „kapcsolat”, valamint a szerbek, akik behozták a jugoszláv kalózlemezeket (is). Temesváron alakult meg a hatvanas években a progresszív rock két legkiválóbb román csapata, a Phoenix és a Progresiv TM, mindkettő román, magyar és német (sváb) nemzetiségű zenészekkel. Itt született meg a country-rock úttörője, a Garabonciás, és az egyik első bluesbanda, a Bega Blues Band, valamint az 1990-es évek legjelentősebb erdélyi blues-rock csapata, a Quo Vadis.

Az 1991-ben alakult zenekar tagjai a gitáros-énekes Farkas László (1970-2021), Borbély Szilárd dobos, Farkas Szilamér ritmusgitáros és Gáspár Zsolt basszusgitáros-énekes voltak. Nem sokkal a bemutatkozó koncert után Farkas Szilamér elhagyta a csapatot, innentől az együttes trió formában játszott, egészen 2004-ig. A Quo Vadis zenéje a blues mellett az 1970-es évek hard rockjának hatását tükrözte. Angolul írták a dalaikat, ezért az erdélyi magyar közönség számára - Temesváron kívül - nem annyira voltak ismertek, ellenben nagy sikerrel koncerteztek számos külföldi fesztiválon, így Magyarországon is. 1994-ben a zenekar megnyerte a a buzăui rockfesztivált, ezzel lemezkiadási jogot kapott - megosztva a Floare Albastră nevű együttessel. Az 1995-ben elkészült nagylemez B-oldalán három Quo Vadis-szám hallható. 1997-ben kazettán kiadtak egy saját anyagot Connect with Me címmel. 2004-ben Gáspár Zsolt elhagyta a csapatot, helyére Czifrák István basszusgitáros és Nagy Bogdan énekes, szájharmonikás lépett. Ez a formáció 2011-ig koncertezett odahaza és külföldön, majd egy hosszabb leállás következett.

A Quo Vadis 2016-ban új felállásban mutatkozott be a Temesvári Magyar Napok keretében: Farkas László (gitár, vokál, harmonika), Borbély Szilárd (dobok, ütőhangszerek), Kiss Attila (basszusgitár, vokál) és Teodor Pop (billentyűs). Utolsó koncertjükön, 2021 szeptemberében is ebben a felállásban léptek közönség elé a 6. Temesvári Magyar Napokon. 2021. december 4-én egy autóbalesetben életét vesztette a zenekar alapítója és frontembere, Farkas László. Ez a tragikus esemény a Quo Vadis végét is jelentette.

HZ

Forrás:

  • Zilahi Csaba, Erdélyi magyaRock 1970-2010, Újságcikkek, interjúk, tények és vélemények az erdélyi magyar rockzenekarokról, 2022
Frissítve: 2024-4 , Hőgye Zoltán