Előadó

Psycho Symphony

Az erdélyi Nagykárolyból 1992-ben indult az igényes progresszív metalt játszó Psycho Symphony zenekar. A fiúk 1992 óta zenéltek együtt, a végleges felállás egy évvel később alakult ki: Gherasim Emil (ének, gitár), Mogyorós Attila (gitár), Gindele Róbert (basszusgitár), Gindele „Gabica” Gábor (dob).

A Psycho Symphony zenéjére a hosszú, kísérletező kompozíciók jellemzőek, a nemzetközi mezőnyből talán a Dream Theaterhez és a Voivodhoz lehet hasonlítani. Angolul énekeltek, profi, nyugati bandákhoz volt mérhető mind a tudásuk, mind a megjelenésük. 1996-ban lemezajánlatot nyertek a buzăui Top T fesztiválon, ugyanitt Mogyorós Attilát a legjobb gitárosnak választották. Ugyanebben az évben jelent meg a The Killing Look című demójuk, majd rá egy évre első nagylemezük, a Silent Fall. A tagok zenei igényességére jó példa, hogy az 1996-ban megjelent Reality Falls Asleep számuk két részének hangszerelésén majdnem egy évig dolgoztak.

Erdély egyik legeredetibb és - a kritikusok által is - legelismertebb progresszív rock/metal zenekara kétszer is fellépett a budapesti Sziget Fesztiválon (1997, 2003), és gyakori vendégek voltak más magyar nagyvárosok színpadain is. Fennállásuk 20. évfordulóját 2012-13-ban egy jubileumi koncertsorozattal ünnepelték. 2013 novemberében Temesváron tartották utolsó fellépésüket, azután megszűnt a Psycho Symphony.

HZ

Forrás:

  • Zilahi Csaba, Erdélyi magyaRock 1970-2010, Újságcikkek, interjúk, tények és vélemények az erdélyi magyar rockzenekarokról, 2022
Frissítve: 2024-6 , Hőgye Zoltán