Előadó

Prognózis

A Prognózis – Vörös István (1955, ének, gitár), Jankai Béla (billentyűsök), Klemm Ervin (gitár), Kormos Gábor (basszusgitár), Bártfai György (dob) – a rhythm and blues felől közelített a modernebb újhullámos hangzáshoz, de elsősorban a zenekar énekese-gitárosa Vörös István tette eladhatóvá az egyébként nem túl eredeti, a keményebb rockvonalat szintis new wave-vel keresztező produkciót. (Érdekesség, hogy a második, 1983-as Start-válogatáson szereplő egyik számuk, Az abszolút balszerencse dala tartalmazza az egyik első rögzített magyar rapbetétet.)

Az új formációk közül leginkább ők nyerték el a hanglemezgyári szakemberek bizalmát és két nagylemezt is készíthettek (Előjelek, 1984, Tele van a város szerelemmel, 1986). Miközben olyan világsztárok hazai fellépései előtt melegíthették a közönséget, mint Tina Turner vagy Alvin Lee. 1987-es feloszlásukig folyamatosan koncerteztek, többek között a korszak legnagyobb szabadtéri helyein, a Budai Ifjúsági Parkban, majd később a Petőfi Csarnokban.

JBSz–SJ

 

Forrás:

JÁVORSZKY Béla Szilárd, SEBŐK János: A magyarock története 2 (1980–90-es évek), Budapest, Kossuth Kiadó, 2019, p. 149–150.

Frissítve: 2023-7 , Jávorszky Béla Szilárd – Sebők János