Előadó

Pribojszki Mátyás Band

Szabó Tamás és Ferenczi György sokáig egyeduralkodónak számított a hazai szájharmonikázás területén. Egészen addig, amíg fel nem bukkant egy békéscsabai fiatal, Pribojszki Mátyás (1974).

Az egykori úszó és oktató a kilencvenes évek hajnalán a Rag Dollban kezdte, majd a Dobókockában folytatta, végül 1994-ben létrehozta a Blues Foolst, mellyel kezdettől fogva nem a nemzetközi bluesirodalomból építkezett, hanem szinte kizárólag saját, angol nyelvű dalokat játszott. Nem mások által már ezerszer előadott standardekkel traktált bennünket, hanem e viszonylag szűk eszköztárú műfaj elemeiből ismerősnek ható, mégis egyéni hangvételű nótákkal rukkolt elő. Miközben Pribojszki 1997-ben a németországi szájharmonika világbajnokságon ugyancsak megkapta a legmagasabb szintű minősítést.

A 2004-ben feloszlott Blues Fools három remek, műfajtörténeti jelentőségű nagylemezt (Fools In The Blues, 1998, On The Move, 2001, All These, Oldies, 2003) jelentetett meg, és rengeteg külföldi meghívást kapott: Finnországtól Makedóniáig, Franciaországtól Lengyelországig keresett fellépője volt a bluesfesztiváloknak. Egy idő után azonban Pribojszki szűknek érezte a Blues Fools kereteit, több nemzetközi nagysággal (Mike Sponza, Enrico Crivellaro, Ian Siegal, Tom Jones, Charlie Musselwhite) játszott együtt.

Emellett 2004-ben létrehozta a saját kvartettjét (meghatározó muzsikuspartnerei Szász Ferenc gitár, Csizmadia László basszusgitár, Molnár Dániel dob), és a színes, változatos és ízléses Flavours (2004) óta sorra jelenteti meg a CD-ket (Live In Budapest, 2007, How Many More, 2008, Boogie On The Ship, 2010, Treat, 2013, My Stories, 2016, Dressed Up, 2018). Egy idő után a rendszeres külföldi turnékon a formáció nehezen kiejthető formáció nevét Jumping Matt & His Combo-ra változtatta. Időközben kialakult a zenekar egyedi stílusa, az improvizációkkal teli vidám blues, a dallamos jazz és a dinamikus groove sajátos keveréke, erős soul és funky érzésekkel.

Pribojszki Mátyás egyike azon kevés magyar muzsikusoknak, akik igazán jól és egyéni módon szájharmonikáznak. Nemcsak új színt és megszólalást hozott a hazai blueséletbe, de zenéjével azokat is képes megszólaltatni, akiket amúgy ez a műfaj elvétve kavar fel.

JBSz

Kapcsolat: https://pribojszki.hu/hu

 

 

Frissítve: 2023-8 , Jávorszky Béla Szilárd

Kapcsolatok