Előadó

Porteleki Áron & Czitrom Ádám duó

Az improvizatív szabad zenélés két remek fiatal fenegyereke, Porteleki Áron (dob) és Czitrom Ádám (gitár) régóta muzsikálnak együtt. Mindketten otthonosan mozognak és aktívan zenélnek a népzenétől a jazzen és kortárs zenén át egészen a punkig. Duójuk talán éppen ezért annyira eklektikus, dinamikus és váratlan fordulatokkal teli. Ebben a felállásban eddig egyetlen nagylemezük (Secrets Of The Fisherman's Wife, 2015) jelent meg.

Porteleki Áron a budapesti táncházakban nőtt fel, erdélyi és magyarországi zenészektől tanult népzenét három húros brácsán, valamint jazz-dobot Geröly Tamástól. Apja, Porteleki László (ex-Téka, Muzsikás) révén, brácsásként aktívan koncertezik népzenészekkel, de számos hazai alternatív és improvizatív zenei formáció dobosaként (Dorota, 12z) ismerhettük meg.

Az Izraelből Magyarországra települő Czitrom Ádám különböző világzenei és jazz formációkban játszott (Arasinda, Peca, Vasvári Pál). Állandó zenekarai (Ant, Vasárnapi Gyerekek, Mr. Priváti, Jazzékiel) mellett turnézott Valerie June amerikai country-blues énekesnővel, valamint Barabás Lőrinc formációinak gyakori vendége volt. Zeneszerzőként számos film- és reklámzene megírásában működött közre.

Porteleki és Czitrom 2013-ban kezdett el intenzívebben találkozni és zenélni a Nyúzzatok meg című kortárstánc-darab kapcsán. Azóta időről ebben a minimális duó felállásban játszanak, amely egyfelől rengeteg lehetőséget a szabad játékra, másfelől komponálás szempontjából is izgalmas a két hangszer határait feszegetni.

JBSz

Frissítve: 2023-4 , Jávorszky Béla Szilárd