Előadó

Pop Ivan

Budapesti zenei élet egészen sajátos színfoltját jelentette az 1998-ban alapított Pop Ivan.

Bujdosó János (gitár), Horváth László (trombita, fúvós effektek), Vereb Szabolcs (tenorszaxofon), Lukács Gábor (altszaxofon), Hevesi Nándor (basszusgitár) és Halmos András (dob) leginkább talán progresszív-experimetálisnak nevezhető, agresszív megszólalású formációja a rock, a világzene és a free jazz közös pontjait kereste. Ráadásul nemcsak zenében, hanem összművészetben gondolkodtak, filmeket rendeztek, multimédiával megtámogatott koncerteket adtak. Egyetlen CD-jük (Hospital Hungary, 2001) jelent meg.

Bujdosó 2004 óta egy másik, kategóriákba nehezen sorolható, a budapesti zenei palettán kétségkívül sajátos színt képviselő héttagú formációt is vezet. A Chakra Hacker pop, jazz és népzenei elemekből építkező instrumentális kompozícióiban egyszerre van jelen Budapest, Belgrád és Buenos Aires levegője, a presszó, a tangó és a nyócker hol decensen szórakoztató, hol filmszerűen melankolikus, hol keserűen reménytelen hangulata. 2007-ben Blood Hit Parade címmel jelent meg nagylemezük, éveken át futották még köreiket, majd 2013-ban bejelentették, hogy Bujdosó újabb kilépése után a többiek Gentry Sultan néven folytatják.

JBSz–SJ

 

Forrás:

JÁVORSZKY Béla Szilárd, SEBŐK János: A magyarock története 2 (1980–90-es évek), Budapest, Kossuth Kiadó, 2019, p. 457–458.

Frissítve: 2023-6 , Jávorszky Béla Szilárd – Sebők János

Kapcsolatok