Előadó

Pierrot

Borítókép forrása: MTI/Kovács Tamás

Pierrot (Marosi Z. Tamás, 1969) szomorúbohóc arcával a rendszerváltozás előtt tűnt fel a popszínpadokon. Melankolikus, szomorkás dalait nemcsak a szakma, de a közönség is értékelte. Bemutatkozó albumáért (Babaházak, 1990) eMeRTon-díjat kapott, rajta igényes hangszerelésű dalokkal (Áll a bál a Hold várában, Az első hó). Második albumán (Nekem senki sem hegedül, 1992) folytatta a csak rá jellemző, egyéni hangzás- és szövegvilágot (A hintaló álma, Tegnap összetört egy álom).

A kilencvenes évek derekán azonban egyre inkább a stúdiómunka felé fordult, producerként többek között Sipos F. Tamással, a Pa-Dö-Dő-vel, Ganxsta Zolee-val, Császár Előddel, O.J. Sámsonnal, a BlaBla és a Rémember zenekarokkal dolgozott.

A pop mellett a világ népzenéinek más műfajokkal való ötvözésére is több kísérletet tett; ebből született a Toys of Ancient Gods gyűjtemény, és ez teljesedik ki a saját játékaihoz készített háttérzenékben. 2003 és 2016 között főként televíziós műsorok (Megasztár, A Dal) producere és zsűritagja.

Pályafutása alatt 10 saját albumot készített, az utolsót (Carousel) 2015-ben jelentette meg. Azóta zenészként visszavonult, főállásban játéktervezőként dolgozik.

JBSz

Frissítve: 2024-4 , Jávorszky Béla Szilárd