Előadó

Pengő Csaba és Bögöthy Ádám

Pengő Csaba nagybőgős számos produkcióban szerepelt már. Zenélt együtt Fekete Jenővel, Pribojszki Mátyással, Little G. Weevillel, és tagja az Abstract triónak. Zenei tanulmányait basszusgitáron kezdte, majd nagybőgőn folytatta. A békéscsabai zeneművészeti szakközépiskolában tanult klasszikus szakon, majd a Zeneművészeti Főiskola Jazz Tanszékén Berkes Balázs tanítványaként 2004-ben diplomázott. Ugyanazon a nagybőgőn játszik 1997 óta, így alaposan ismeri hangszerét, amelyet egy barátjával annak idején három év alatt készítettek el.

Bögöthy Ádám itthon az egyik legkeresettebb jazzbőgős, aki saját kvartettje mellett játszik - többek között - a Modern Art Orchestra és a Vintage Dolls zenekarokban is. Zenei tanulmányait gitáron kezdte, azonban hamar kiderült, hogy a nagybőgő hangja is közel áll a szívéhez. A Kodolányi János Főiskolán és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is jazz tanszéken tanult, a két képzést párhuzamosan végezte el.

Koncerteken igen ritka esemény az, amikor csupán két nagybőgős és hangszereik állnak a pódiumon. Ez történt 2020 májusában, az A38 Hajón, a Karanténkoncertek sorozatban. A műsor első felében Pengő Csaba adott elő nagybőgőre írt szóló darabjai közül néhányat, majd Bögöthy Ádámmal közösen a duó darabokból játszottak, olyan szerzeményeket, amelyeket a 2021-ben megjelent Circles című Pengő Csaba-albumra is együtt játszottak fel. A lemezen - amelyen csak nagybőgő hallható - egyaránt szerepelnek az improvizatív műfajokhoz (jazz, blues) köthető művek, és hangról hangra megírt, kompozíciós darabok.

A két zenész széles műfaji keretek között mutatott betekintést a legtöbbek által csak zenekari kísérőhangszerként számontartott instrumentum megszólaltatásának és hangzásvilágának sokszínűségébe.

HZ

 

https://www.facebook.com/csaba.pengo/

https://www.facebook.com/bogothyadam/

https://csabapengo.com/wp/

Frissítve: 2022-12 , Hőgye Zoltán