Előadó

Payer András

Borítókép forrása: Fortepan / Szalay Zoltán

Payer András 1941-ben született Budapesten. Apja hivatását folytatva ő is gyógyszerész lett, de korán elkezdett foglalkozni a zenével is. 1961-től a magyar könnyűzenei élet meghatározó alakja volt szerzőként és előadóként egyaránt. 1968-tól számtalan kislemeze jelent meg, és kiadott több nagylemezt is (Nincsen olyan ember, 1984; Belvárosi bárzene, 1989; Minden jót, Monica! 1999; Minden ember szerelmes lesz 1x, 2000; Mesebeli Mónika - Házibuli Payer Öcsivel, 2002; Nem mondhatom el... 40+, 2004).

Az egyik legnépszerűbb táncdalszerző és -énekes. Pályája a hatvanas évek elején S. Nagy István társaságában indult (Te újra elhitetted, Gombfoci, Karcsú a bokája). Karrierjüket az 1963-as szilveszteri kabaréban énekelt két sláger (Hé taxi, Alfa Romeo) indította el. Későbbi dalaik: Ki figyel oda, Állj most elém, Hogyha látni akarsz, Veled nem jó, de nagyon rossz nélküled, Dzsingisz kán, Nem kell nékem nagyhercegnő, Minden olyan más, Szólj csak hegedű, A régi korban. A Kár a benzinért című filmben is előadták a címadó dalt. A beatzenekarok előretöréséig a legnépszerűbb szerző-előadók egyike. Írtak slágert Toldy Máriának, Szécsi Pálnak, Magay Klementinának, Koncz Zsuzsának, Németh Józsefnek, Hofi Gézának (Almát eszem, Gedeon bácsi, Nincsen olyan ember, Isten veled szomorúság, Bumcsili, Felmegyek hozzád). A hatvanas évek végétől Payer már maga adja elő szerzeményeit (Annyi arc ismerős, Nem kell nékem nagyhercegnő, Nincsenek égben az angyalok), amelyek közül a Minden jót, Mónika a legismertebb.

Az együttesek közül az 1960-as és 1970-es években az Omega, az Illés, a Bergendy is játszott Payer-dalokat, akárcsak később a fiatalabb generáció együttesei (Cotton Club Singers, Republic). Ő maga is előadott feldolgozásokat, magyarul énekelte többek között Michel Legrand és Rod Stewart dalait. Játszott színházi zenés darabokban, és kortárs magyar költők verseit is megzenésítette. A kétezres évek elején egykori pályatársa slágereit énekelte a Máté Péter Emlékzenekarban, és fellépett a Retro-Goldwyn-Payer nevű formációjával is.

A csak Payer Öcsiként emlegetett zenész munkássága elismeréseként, 1999-ben eMeRTon életműdíjat kapott, 2004-ben a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozták neki. Életének utolsó évében is voltak még fellépései. Súlyos betegség után 2011-ben hunyt el Budapesten.

JBSz, HZ

Kapcsolat:

http://payerocsi.hu/

Frissítve: 2023-10 , Hőgye Zoltán