Előadó

Pátkai Rozina Quintet

Az egyik nagymamája révén negyed részben olasz Pátkai Rozina (1978-11-01, Budapest) generációja egyik legtehetségesebb és legegyénibb (jazz)énekesnője, aki hosszú időn át bossa novát és dallamos brazil zenét játszott, az utóbbi években viszont a kortársabb, improvizatívabb, erősen versközpontú világ felé mozdult el. Miközben megmaradt kellőképp érzékenységnek, természetesnek és szerethetőnek.

Elmondása szerint már az óvodában azt mondták, hogy zenei pályára született. Zongorázni, majd gitározni tanult, aztán a gimnáziumban alapította meg első, improvizatív rockot játszó zenekarát. Tizennégy évesen cseregyerekként került Londonba, ott csodálkozott rá először a bossa novával, és vette tömegével a Portobello Road-i piacon az ilyen jellegű kazettákat. A konzervatóriumba kerülve pedig olyannyira rabul ejtette a brazil kiejtésű portugál nyelv dallamossága, hogy Tóth Mátyással közös saját dalainak zömét is már ezen a nyelven írta.

Pátkai Rozina 2013-ban két rangos nemzetközi verseny díjazottja is volt: augusztusban a Você e Eu című dallal jazz kategóriában elnyerte az amerikai Independent Music Awards (IMA) közönségdíját, novemberben pedig a Made in New York Jazz Competition a legjobb öt jazz énekes közé választotta. Saját bevallása szerint Chet Baker és Ella Fitzgerald a legfőbb példaképei.

A Você e Eu egyben az ugyanebben az évben megjelent albuma címadó dala is. Amely amúgy második CD-je a sorban: az elsőt még Tóth Mátyással duóban publikálta két évvel korábban (Bossa Novas, 2011). További két, szokatlan felállású, de korhű bossa nova hanghordozót adott ki (Samba Chuva EP, 2015), Paraíso na Terra (2016)

Mivel Pátkai Rozina az ELTE-n magyar szakot is végzett, nem véletlen, hogy idővel a figyelme az irodalom, a versek felé fordult. 2016-ban induló MINKA projektjében akusztikus és elektronikus zenei környezetben helyezte a klasszikus és kortárs költők verseit. 2018 őszén pedig kiadta azt az albumot (Taladim), amelyre már nem csak magyar verseket tett fel, és persze valamennyit eredeti nyelven szólaltatja meg. Ráadásul mindezt egy kiváló kvintett (rajta kívül Ávéd János szaxofon, ifj. Tóth István gitár, Rohmann Ditta cselló, Dés András ütőhangszerek) élén tette. Emellett az EM9O formációban Erdély Miklós verseit zenésíti meg intermédia hallgató osztálytársaival, Bácsi Barnabás gitárossal és Melykó Richárd színész, költővel. A Minka projektjével pedig 2021-ben kiadta a Tilos csillagon - Pilinszky János versei‎ című albumot.

JBSz

 

Az előadó weboldala: http://rozinapatkai.com/

Frissítve: 2023-1 , Jávorszky Béla Szilárd

Kapcsolatok