Előadó

Pap Rita

Pap Ritát a hazai show bizniszben előbb táncosként ismerték, majd az Interpop ’88 fesztiválon elindult énekesnői karrierje (Hét forró éjszakán). Férjével, Bodnár Attilával (1952) 1989-ben megalakította a Modern System duót, amely alig egy év alatt megbukott.

Az 1990-es években nem is próbálkoztak popkarrierjük újraindításával, kiadójuk slágeregyvelegeket (Slágerparádé, Super Disco), illetve Pap Rita gyereklemezeit jelentette meg – megdöbbentő sikerrel.

Pap Rita (1952, Budapest) többszörös arany- és platinalemezes popénekesnő, szövegíró, hivatásos táncos és koreográfus. Énektanulmányait a Magyar Rádió énekstúdiójában végezte. Klasszikus- és jazzbalettet is tanult. Színházban és varietékben szerepelt, mint énekes, táncos, koreográfus, rendező és művészeti vezető. Férje, Bodnár Attila korábban a Hit zenekar és a Modern Hungária tagja volt. A házaspár 1988-tól együtt készítette a felvételeit, közösen írták a zenéket és a szövegeket. 1992-től kezdtek gyermekalbumokat megjelentetni. Saját hanglemezkiadót és produceri irodát működtettek. „A kilencvenes évek ikonikus zenészpárosa” – van, aki így emlékszik rájuk. Ami biztos, gyermekeknek írt slágereiket (Kuckó mackóról, Hápi kacsáról, Csovi-csovi Jasperről – és a többiekről) egy ország ismerte.

1994-ben Bodnár Attilával a Magyar Televízió Táncdalfesztiválján a közönségdíjat nyerték el Tudod, hogy az élet megy tovább című - felnőtteknek szóló - dalukkal. Pap Rita 2002-ben a Zenevarázs című televíziós sorozat háziasszony-műsorvezetője volt. A család 2004-ben Ausztriába költözött, ahol szintén adtak ki lemezeket, valamint Pap Rita zumbaoktatóként is dolgozott.

2020-ban visszatértek Magyarországra. Jelenleg egy televíziós zenecsatornán van önálló műsoruk.

JBSz–SJ, HZ

 

Forrás:

JÁVORSZKY Béla Szilárd, SEBŐK János: A magyarock története 2 (1980–90-es évek), Budapest, Kossuth Kiadó, 2019, p. 381.

Forrás:

  • Pap Rita, Wikipédia, 2022-08-16
  • T.CS., Több mint negyed évszázada már a Csovi-csovi Jaspernek – Így néz ki most a Pap Rita – Bodnár Attila duó, nlc., 2022-04-03
Frissítve: 2023-7 , Jávorszky Béla Szilárd – Sebők János