Előadó

Palotás Gábor és vendégei

Az ütőhangszeres Palotás Gábor (1985) szólistaként, kamara és zenekari zenészként Európa számos országában szerepelt, de fellépett már Japánban, Izraelben és az Amerikai Egyesült Államokban is.

Elmondása szerint az első ütőhangszeres élménye három éves korából származik, amikor varrónő édesanyja magával vitte az egyik lakodalomba, és a zenekari szünetben megengedték neki, hogy kipróbálja a dobfelszerelést. Hét éves korában beíratták egy magántanárhoz, az ő javaslatára került a Kiskunfélegyházi Zeneiskolába. Szegeden érettségizett, majd 2009-ben a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán – ahol Szabó István osztályába járt – vehette át kitüntetéses diplomáját. 

Tanulmányai alatt több ütőhangszeres verseny győztese és díjazottja volt, emellett számos nemzetközileg ismert művész kurzusán vett részt. 2006-ban ifj. Falu Tibor alapítványi díjat, 2008/2009-ben Köztársasági Ösztöndíjat, 2009-ben „In Memoriam Gulyás György”– Józsa János díjat nyert. 2008. január óta a kecskeméti Kodály Iskola alap és középfokon tanító ütőhangszeres tanára, a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar ütőhangszerese.

Palotás kiemelt figyelmet fordít a magyar ütőhangszeres művek előadására. Számos hazai zeneszerzővel áll aktív kapcsolatban, és évről évre gyarapszik a neki dedikált művek száma. Az általa alapított Marimba Clouds műsorában korunk zeneszerzőinek (Marján Csaba Zoltán, Baráth Bálint, Virágh András Gábor, Nagy Ákos, Balogh Máté, Solti Árpád) sokszínű marimbazenéjéről igyekszik átfogó válogatást adni.

2012-ben amerikai Matthew Andreinivel megalapította az Iowa/Hungary Percussion Projectet, melynek célja, hogy ütőhangszeres duóra új művek szülessenek és azokat Magyarországon és Amerikában is bemutassák és népszerűsítsék. A projetknek eddig egy nagylemeze jelent meg (All Systems Go, 2017). Emellett 2016 óta Baráth Bálinttal közös Marimbiano duó formációval a marimba és a zongora hangszerek hasonlóságát mutatják be – főként a magyar megyeszékhelyeken adott koncertjeiken.

JBSz

 

Frissítve: 2023-1 , Jávorszky Béla Szilárd