Előadó

Ős P.Box

Sáfár József basszusgitáros és Szabó István dobos 2009-ben létrehozott – fiatal társakkal kiegészített – zenekara az Ős P.Box. A két zenész alapító tagja volt az egykori P. Box-nak, a nyolcvanas évek egyik legjobb hazai hard rock együttesének (Bencsik Sándor, Cserháti István és Varga Miklós mellett).

A P. Box 1986-ban megszűnt, Bencsik Sándor gitáros 1987-ben elhunyt. Cserháti István billentyűs 2001-ben Debrecenben újjáalakította a zenekart, amely az ő halála, 2005 után is folytatta a zenélést. Sáfár és Szabó 2009-es zenekaralapítása után a bíróságig jutott a két formáció vitája a P. Box név használatát illetően. A bíróság végül kötelezte Sáfárékat, hogy „megkülönböztető jelzéssel” lássák el együttesük nevét, így lettek ők Ős P.Box.

2010-ben látott napvilágot az első nagylemezük, a Bekötött szemmel. A Pandora's Box megalakulásának 40. évfordulóján, 2020-ban jelent meg a 40 év  P. Box Emlékalbum. A lemezen szerepelt az egykori P. Box-tagok közül Varga Miklós énekes, Szabó István dobos és Vikidál Gyula énekes.

2021-ben Raktárkoncertet adtak az A38 Hajón. Az akkori felállás ez volt: Radovics László „Kyru” (ének), Sasvári Ferenc (gitár), Szekeres Zoltán (gitár), Szabó Péter (billentyűs) és a „nagy öreg", Sáfár József (basszusgitár). Szabó István ekkor már nem játszott az együttesben, a dobok mögött Fekecs Ákos ült.

A zenekar azóta is koncertezik, a régi és új dalok korhű megszólaltatásával igazi zenei élményt ad a nosztalgiázni vágyó rockereknek.

HZ

Frissítve: 2023-8 , Hőgye Zoltán