Előadó

Óperentzia

Borítókép forrása: A38 Galéria/Bodnár Dávid

Az Óperentzia 2005-ben alakult nyíregyházi gyökerű, később budapesti bázisú zenekar, amely mára a magyar underground megkerülhetetlen formációja lett. Jelen vannak kis és nagy fesztiválokon és állandó szereplői a klubbéletnek is. Ők az egyik legismertebb hazai pszichedelikus zenekar, akik szívesen nyúlnak vissza gyökereikhez. Használják és értik a magyar és balkáni népzene erejét, melyet stílusosan vegyítenek dub, psychill, psytrance, ethno és techno elemekkel. Emellett régi mesezenékből is merítenek, innen jött az ötlet a névválasztáshoz.

Sokféle felállása volt az együttesnek, több zenész is megfordult náluk, az utóbbi években azonban duóként szerepelnek. A két alapító tag jelenti ma az Óperentziát: Domokos Tibor (1979-,) szintetizátoros - aki a Korai Örömben és a Kaukázusban is zenél -, valamint Bánházi Gábor (1985-,) dobos - aki hangmérnökként is dolgozik az általa alapított zalai Zengőkert Stúdióban.

Karrierjük első éveiben olyan együttesek vendégeként léptek színpadra, mint a colorStar vagy a Korai Öröm. A zenekar első, cím nélküli nagylemeze 2008-ban jelent meg. Ezt követte 2009-ben a One Week című album, amelynek hangzása drum and bass, nu jazz és elektronikus zenei elemeket is ötvözött egymással. Az első lemez, amelyet már kizárólag a duó készített, az a Trance Ober Enz címet viseli (2015) és egy szibériai archív népdalgyűjtemény ihlette. Legutóbbi két kiadványuk a 2021-es BIOHACK, és a 2023-ban megjelent Saja hua, amelyet Lantos Zoltán társaságában vettek fel. A kiváló hegedűs az Óperentzia koncerteken is gyakori vendég. Az évek során közel 50 zenésszel dolgoztak együtt, köztük olyan hazai előadókkal, mint Barabás Lőrinc, Lajkó Félix, Sára Csobán és a Csángálló zenekar.

HZ

Forrás:

  • Óperentzia, A38.hu, 2022
Frissítve: 2024-4 , Hőgye Zoltán