Előadó

Omen

Borítókép forrása: discogs.com

Amolyan metálszupergroupnak indult 1990-ben: a Pokolgépből kivált Kalapács József (ének) és Nagyfi László (gitár), illetve az Ossianból átigazolt Nagyfi Zoltán (dob) alapította. Hozzájuk csatlakozott Szekeres Tamás (gitár) és Ács András (basszusgitár). Az első két album (Feketében, 1991, Brutális tangó, 1992) kevesebbet adott, mint amit a tagok előélete alapján gondolni lehetett, az 1993-as Anarchia viszont már kellően keményre és szókimondóra sikeredett. 

Nem sokra rá Szekeres távozott (saját projektjét vitte tovább, plusz az Omega állandó kisegítője, később tagja lett), helyére az egykori Sámán-tag, Sárközi Lajos érkezett. Az 1994-es Jelek megint kellően ütős anyag lett, utána viszont megtorpant a csapat, és az 1997-es Idegen anyag valóban „idegen” maradt az Omen-életműben. Sziámi szövegei és a sok elektronika nem találta meg a rajongókat. Kalapács József hamarosan ki is vált, és ezzel a zenekar több tagja is más munka után nézhetett. Az Omen 2003-ban támadt fel újra, új énekessel (Pintér Zoltán „Oki”) és új lemezzel (Tiszta szívvel), de tőle is hamar megváltak. Azóta is folyamatosan változó felállásban készítik az albumaikat.

2019 májusában - tíz év után - Koroknai Árpád énekes is távozott, mivel nem tudott párhuzamosan két zenekarban is teljesíteni (Omen, P. Box). Helyére Molnár Péter "Stula" (Mobilmánia, Vegas Mafia, Crazy Granat, Stula Rock) érkezett. Már az ő hangjával jelent meg az együttes eddigi legutolsó albuma, a Halálfogytiglan. 2021 nyarán pedig Best of Omen - 30 év címmel dupla válogatásalbumon foglalták össze eddigi pályafutásukat.

JBSz

 

Forrás:

JÁVORSZKY Béla Szilárd, SEBŐK János: A magyarock története 2 (1980–90-es évek), Budapest, Kossuth Kiadó, 2019, p. 195.

Kapcsolat:

https://www.omen.hu/

https://hu-hu.facebook.com/Omenzenekar/

 

Frissítve: 2024-4 , Jávorszky Béla Szilárd – Sebők János