Előadó

Oláh Krisztián Quartet

A jazz világában rangos elismeréseket szerző Oláh Krisztián (1995, Budapest) zongorista-zeneszerző szerzeményeinek fő alkotóeleme a klasszikus zene és a kortárs jazz. Kvartetté bővült saját formációja 2020-ban jelentette meg első, kizárólag saját kompozíciókat tartalmazó albumát (At The Back Of My Mind). A zenekar tagságát a zongoraművész mellett ifj. Oláh Kálmán (szaxofon), Orbán György (nagybőgő) és Serei Dániel (dob) alkotja. Élőben a produkció szerves részét képezi a spontán és kollektív improvizáció.

Oláh Krisztián 2018 decemberében első magyar zenészként meghívást kapott az amerikai Thelonius Monk Institute nemzetközi jazzversenyére, ahol a világ 14 legjobb jazz-zongoristája között versenyzett. A felkészülési időszak, valamint a Washingtonban és New Yorkban töltött idő és tapasztalatok új irányba terelték életét, így zenei világát is. Az At the back of my mind kompozícióiban a jazz kifejezőeszközein keresztül tükröződnek vissza az európai klasszikus zenei inspirációk. Az album bemutatója nagy sikert aratott többek között Prágában, Krakkóban és a Művészetek Palotájában is – a fantasztikus Rick Margitza vendégszereplésével. 

Második nagylemezük (Crescendo) 2022 márciusában jelent meg, amelyen az előzőhöz hasonlóan kizárólag saját szerzemények kaptak helyet. „A Crescendo kompozícióiban törekedtem rá, hogy egységes vonalvezetés legyen az albumon. Némely darab erősen experimentális, a free jazz és a kortárs klasszikus zene hatásai érhetők tetten bennük.” – mesélte Oláh Krisztián a Magyar Zene Házában telt ház előtt bemutatott kiadványról.

BB

 

https://www.facebook.com/OlahKrisztianOfficial/

Frissítve: 2023-5 , Bánóczi Bea