Előadó

Oláh Kálmán

Borítókép forrása: A38 Hajó

Generáció egyik legjelentősebb muzsikusa és legeredetibb alkotója.

Szólistaként és saját triójával, az 1990-ben alakult Trio Midnighttal hamar jelentős nemzetközi sikereket ért el. 1995-ben elsők lettek a legfontosabb európai versenyen, a belgiumi Hoeillartban, ahol Oláh Kálmán a legjobb szólista díját is megkapta. Ugyanabban az évben harmadikként végzett a floridai Jacksonville-ben, a Great American Jazz Piano versenyen – egyetlen európai döntősként.

Oláh Kálmán zeneszerzőként szintén a világ élvonalába tartozik: számos nemzetközi, előadó-művészi díja mellett 2006-ban megnyerte az amerikai Thelonious Monk Jazz Composers Competition zeneszerzői fődíját, amelyet 2006 szeptemberében vehetett át a washingtoni Kennedy Centerben rendezett nagyszabású gálán. A zsűri több száz mű közül találta a legjobbnak az ő Always című kompozícióját. Ezt követően jelent meg 2007 júniusában az Egyesült Államokban az Always című CD-je, melyen a dobos Jack DeJohnette és a bőgős Ron McClure volt a partnere.

Különleges zenei világának fontos, stílusokon átívelő részét képezik a sajátos, a klasszikus zene és a jazz világát összefonó művei. A koreai GOOD International jelentette meg a Stuttgarti Kamarazenekarral közösen készített dupla albumát, melyen Bach Goldberg variációit adják elő, kiegészítve azokat Oláh improvizációival. Ennek sikere után készítette el a Sketches From Bach: Cello Suits című lemezét, amelyen eredeti módon dolgozta fel a klasszikus művet, a jazz improvizációs lehetőségeivel kiegészítve. A 2001-ben a Budapest Jazz Orchestra közreműködésével bemutatott Concerto For Symphony Orchestra And Jazz Band című darabja azóta más zenekarok előadásában, más városokban is nagy sikert aratott.

A klasszikus zenét és a jazzt ötvözi Passacaglia For Orchestra & Jazz Trio című szimfonikus zenekari darabja, melyet 2008 decemberében mutattak be a Magyar Állami Operaházban. 2008-ban jelent meg a Budapest Jazz Orchestra számára komponált Images című albuma, amely az amerikai Down Beat magazinban kiemelt méltatást kapott. Ezt a programot a Danish Radio Jazz Orchestra-val szintén több ízben bemutatták itthon és külföldön. Legutóbbi, 2013-as, A Duna arca című művét vegyeskarra, vonósokra, zongorára és ütőhangszerre írta.

Munkásságát 2006-ban Liszt-díjjal, 2008-ban Szabó Gábor-díjjal ismerték el.

JBSz

 

Forrás:

JÁVORSZKY Béla Szilárd: A magyar jazz története, Budapest, Kossuth Kiadó, 2014, p. 259–262.

Kapcsolat:

https://www.facebook.com/kalmanolahmusic/?locale=hu_HU

 

Frissítve: 2024-4 , Jávorszky Béla Szilárd

Kapcsolatok

    12