Előadó

Oláh Ibolya

Oláh Ibolya (1978, Nyíregyháza) énekes, dalszerző, aki húsz évvel ezelőtt egy televíziós tehetségkutató versenyen szerzett országos ismertséget. 2022-ben pedig ismét egy zenei vetélkedő győzteseként került a figyelem középpontjába. De a két dalverseny között is többé-kevésbé folyamatosan jelen volt a hazai könnyűzenei életben a kitűnő hangi adottságokkal rendelkező előadó.

A szabolcsi Tiszadobon, egy nevelőintézetben töltötte gyermekkorát, ahol szakmát is szerzett. Önállóan kezdett énekelni és gitározni. Később tanult egy budapesti zeneművészeti szakiskolában is, de félbehagyta. Zenei tehetségkutatókon indult, egy kereskedelmi televíziós csatorna Kifutó című műsorában 2. helyezést ért el Toni Braxton In the Late of Night című dalának előadásával. Aztán ugyanennél a tévécsatornánál a Megasztár nevű tehetségkutató műsor 2003/2004-ben megrendezett első szériájában Oláh Ibolya robbantott! Itt is második helyezést ért el (Tóth Vera mögött), és produkcióival hónapokon át ámulatba ejtette a televíziók előtt ülő nagyszámú nézősereget.

2004 nyarán pedig már 400 ezer ember előtt énekelt egy budapesti rendezvényen, amelyen Sting is fellépett. Ősszel boltokba került első önálló albuma (Egy sima, egy fordított). Presser Gábor és Novák Péter segédkezett a kiadvány elkészítésében, amely aztán az eladási számok alapján meg sem állt a "platinalemez" minősítésig. 2005-ben megjelent nagylemezén (Édes méreg) szerepel egyik legismertebb dala, a Magyarország, amely eredetileg René Dupéré kanadai zeneszerző Alegría című számnak a - Geszti Péter által készített - magyar változata.

Folyamatosan koncertezett, majd 2010-ben jött a következő nagylemeze: El merem mondani. 2013-ban egy rövid időre csatlakozott a Karmapirin nevű nyíregyházi bluesrock zenekarhoz. 2014-ben az énekesnő bekerült A Dal 2014 eurovíziós nemzeti dalválasztó show elődöntőjébe 1 percig sztár című dalával. Az évek során készített közös dalt a Children of Distance zenekarral, a Zoohacker & Furák formációval, valamint énekelt duettet Keresztes Ildikóval. 2016 után egy jó időre eltűnt a nyilvánosság elől. Elmondása szerint belefásult a zenészéletbe, és mindabba ami ezzel együtt jár, ezért pihenésre volt szüksége.

2018-ban jelent meg Voltam Ibojka című cédékönyve, amelyen magyar költők, többek között Szép Ernő, Erdős Virág, Parti Nagy Lajos, Závada Péter műveit adja elő. A zeneszerző Presser Gábor 28 dalt írt az énekesnőnek. Emellett kortárs szerzők, illetve a dalok felvételénél közreműködő vendégművészek gondolatai, Ibolyának-Ibolyáról szóló üzenetei is helyet kaptak a kiadványban. 2022-ben Nem adom el című dalával megnyerte A Dal című televíziós vetélkedőt, és ezzel együtt övé lett a Petőfi zenei Díj Év Dala 2022 elismerés is. A szám alkotóival - Födő Sándor zeneszerzővel, Hegyi György és Csakmag Vivien szövegírókkal - közösen készítette el újabb nagylemezét (Nem adom el, 2022), ezen egy duettet is énekel Charlie-val. 2023-ban adta ki a tőle már megszokott gitáralapú, világzenei elemeket is felhasználó pop-rockzenét tartalmazó hatodik albumát, Gyere közelebb címmel.

HZ

 

Kapcsolat:

https://www.facebook.com/olah.ibolya.hivatalos

https://www.instagram.com/olahibolya_hivatalos/

https://ibolyaolah.hu/

Forrás:

  • Oláh Ibolya, Wikipédia, 2024-01-15
  • Oláh Ibolya, Oláh Ibolya Official, 2023
Frissítve: 2024-2 , Hőgye Zoltán