Előadó

Nowáx

Borítókép forrása: Zilahi Csaba/Erdélyi magyaRock 1970-2010

Az 1978-ban bemutatkozó Nowáx az erdélyi Marosvásárhelyen alakult figyelemre méltó, ám a kultúrpolitika által "megtűrt" kategóriába tartozó zenekarok egyike volt. A rockegyüttes alapító tagjai között voltak a Novák-testvérek (innen ered a Nowáx név) József, a dobos és László, az énekes-gitáros, valamint Kutas Sándor basszusgitáros. 1980-ban csatlakozott hozzájuk Nagy Sándor gitáros, énekes.

1982-ben első díjat nyertek csíkszeredai Ezüstfenyő rockfesztiválon. 1985-ben közös koncertet adtak Kozma Mátyás orgonaművésszel a marosvásárhelyi Kultúrpalotában. 1989-ben a kolozsvári Conexiuni rockfesztiválon különdíjasok lettek.

Ezzel együtt a zenekar nagyjából "árva gyerek" volt, nem támogatta őket senki. Kizárólag önerőből maradtak fenn, az egyik vállalatnál volt a próbatermük, rádió- és tévéfelvételeket is készítettek, koncerteztek Erdély-szerte, bár több alkalommal letiltották őket. Nem utánoztak külföldi együtteseket, rockzenéjükben igyekeztek megőrizni az az erdélyi magyar dallamvilágot. Szerzeményeik közül a Szeress, hogy szeresselek és a Levél több mint fél évig szerepelt a Marosvásárhelyi Rádió toplistáján. A kilencvenes évek elején a Nowáx rögzítette a régi dalait házi körülmények között, de ezek végül albumon nem jelentek meg.

Tíz év szünet után, 2001-ben a zenekar újraalakult, hangfelvételeket készítettek, és kiadták egyetlen nagylemezüket Boz go Rock - repülj-repülj címmel. 2003-ban a 25 éves jubileumi koncertjüket, 2008-ban pedig a 30. születésnapi fellépésüket tartották meg Marosvásárhelyen. Utoljára 2013-ban léptek színpadra, Utolshow címmel táncos estet tartottak a Bolyai-líceumban, ott ahol az 1978-as bemutatkozó koncertjük volt. Novák József, az együttes dobosa és vezetője 2019-ben elhunyt.

HZ

 

Kapcsolat:

http://www.nowax.atw.hu/

Forrás:

  • Zilahi Csaba, Erdélyi magyaRock 1970-2010, Újságcikkek, interjúk, tények és vélemények az erdélyi magyar rockzenekarokról, 2022
Frissítve: 2024-1 , Hőgye Zoltán