Előadó

Nova Prospect

Noha a Nova Prospect 2007. április 1-jén alakult, esetükben szó sincsen tréfáról, amit a kecskeméti ötösfogat napjainkig emelkedő pályaíve igazol. 

A zenekar elődjének tekinthető Booboo’s Punch nevű nu-metal csapatban már összeszokott Kiss József gitáros, Kiss Dániel dobos és Schautek Bálint billentyűs mellett Pásztóy Balázs basszusgitáros és Besnyő Gabriella énekes alkotta pop-rock-metal formáció egy EP-vel (Főnix, 2007) adott először életjelt magáról, aztán koncerteken és fesztiválokon is bemutatkozott a műfaj kedvelőinek. Olyan közkedvelt zenekarokkal játszottak együtt, mint a Bikini, az Idoru, az Insane vagy a Subscribe, bejárták a fontosabb honi koncerthelyeket, a Kecskeméti Hírös Napok rendezvénysorozatának pedig mindmáig visszatérő fellépői. Az igényesen összerakott, korszerű hangzású, könnyen befogadható szerzeményeken túl a metálfronton viszonylag ritka női frontember is együttes vonzerejének számít, ami a civilben óvónőként és vegán aktivistaként tevékenykedő Besnyő Gabriella esetében különösen helytálló kifejezés. 

Első nagylemezük 2009-ben jelent meg Lépj ki az árnyékból címmel, amelyet mostanáig további három album (Szemben az óriás, 2015, Jövő kilátással, 2018, Törékeny egyensúly, 2021) követett. Életművüket mindezek mellett egy „hagyományos” (azaz fizikai formában megjelenő) és négy digitális EP (Szabadon, 2008, illetve Hívójel, 2010, Minden nap háború, 2011, Fényhozó, 2017) gazdagítja. 

Nem riadtak vissza a megmérettetésektől sem, 2007-ben az ABC tehetségkutatón pop-rock kategóriában harmadik helyezést értek el, 2017-ben megnyerték a Wacken Metal Battle hazai döntőjét, és A Dal című eurovíziós előválasztó műsorba is kétszer bejutottak: 2018-an a Vigyázó, 2022-ben az Utolsókból elsők című dalukkal találkozhattak a tévénézők. Tagcsere csak a basszusgitárosi poszton történt két alkalommal, jelenleg a vokalistaként is hallható Kósa Dániel erősíti a csapatot.

CsO

 

Saját oldal: http://novaprospect.hu/bio.php

Facebook: https://www.facebook.com/NovaProspectHungary/

 

 

Frissítve: 2023-1 , Csikor Ottó