Előadó

Necropsia

Az 1992 nyarán alakult debreceni zenekar – első felállás: Kálmán Balázs (ének), Bodnár „Böske” Zsolt (rap), Pósfalvi Krisztián (gitár), Gazda Gábor (basszusgitár) Szilágyi István (dob) – a nemzetközi szinten akkoriban újszerű rap metált (annak is a Biohazard és a Dog Eat Dog fémjelezte vonulatát) igyekezett idehaza népszerűsíteni. 1992 végén adta ki első demóját (Álmaink tükrében, avagy a valóság vetülete).

Miután 1994-ben megnyerték a Marlboro Music Rock-In tehetségkutató fesztivált, az időközben megváltozott összetételű formáció a hazai klubok és fesztiválok rendszeres fellépője lett, sőt a Tankcsapda előzenekaraként Németországba is eljutott. De hiába jelent meg 1995-ben az első nagylemeze (Mélység), hiába koncertezhetett a nagy példakép Biohazard előtt a Petőfi Csarnokban, Pósfalvi és Bodnár távozása után lényegében szétesett a társaság.

Az 1997-es ötéves jubileumi koncert átmenetileg ismét összerántotta őket, egy évre rá az időközben trióra fogyatkozott zenekar kihozta második albumát (A magány rítusai), ez azonban egyben a hattyúdalt is jelentette. Bár 2003-ban Bodnár Zsolt és Oroszi Tibor Necropsia néven újabb korongot hozott össze (Mítoszok romjain), a névhasználat létjogosultságát sokan vitatták.

JBSz–SJ

 

Forrás:

JÁVORSZKY Béla Szilárd, SEBŐK János: A magyarock története 2 (1980–90-es évek), Budapest, Kossuth Kiadó, 2019, p. 194.

Frissítve: 2023-5 , Jávorszky Béla Szilárd – Sebők János

Kapcsolatok