Előadó

Muzsik és Volkova

A Muzsik és Volkova egy záhonyi testvérpár, Farkas János és Farkas Krisztina együttese, vagy inkább a két karakteres dalszerző-előadó egymást erősítő alkotóközössége.

A duóként indult formációt 2016-ban, a kifáradó és széteső ZUP (Záhony Unplugged Project) romjain hívták életre a magyar és orosz felmenőkkel rendelkező zenészek, az elődzenekar populárisabb hangzásvilága után az akusztikusabb, szövegcentrikusabb indie-folk (greengrass, szociofolk) irányába fordulva. Nem volt könnyű dolguk, hiszen nemcsak a ZUP-rajongók nagyarányú elpártolásával kellett számolniuk, de a minimalizált taglétszám miatt mindkettőjüknek multiinstrumentalistákká – vagy önironikus megfogalmazásukkal élve: zenebohócokká – kellett válniuk, hogy szerzeményeiket élőben is megszólaltathassák. Sikerült: 2017-ben megnyerték a Veszprémi Utcazene Fesztivál szakmai díját, 2018-ban bekerültek a Szimpla Lemming Program díjazottjai közé, majd – többek között a Quimby és a Szabó Balázs bandája előtti koncertjeiknek köszönhetően – egyre jobban megismerte és megszerette őket a közönség.

A fokozatos átmenet érdekében első három EP-jüket (Muzsik és Volkova I-II., 2016, Muzsik és Volkova III., 2017) még ZUP-ként jegyezték, majd két single (Végre tudom, 2017, Boldog voltam, 2017) után az első Muzsik és Volkova-album is megszületett (Rövidesen találkozunk, 2017). Szókimondó, magánéleti válságokra vagy közélei visszásságokra reflektáló, olykor ironikus, szomorkás vagy élesen társadalomkritikus szerzeményeik kesernyés kisugárzása gyakran megidézi a nagy elődök, Vlagyimir Viszockij és Cseh Tamás mára klasszikussá vált, de továbbra is aktualitás dalainak hangulatát.

A szerzőpáros mellett előbb a stúdióban, majd a koncerteken jelentek meg állandó vendégzenészek, ma pedig már többnyire négyes felállásban – Farkas Krisztina (ének, zongora, gitár, basszusgitár, ukulele, tangóharmonika), Farkas János (ének, gitár, basszusgitár, dob, szájharmonika), Takács Szabolcs (nagybőgő, akusztikus gitár, basszusgitár) és Prommer Patrik (dob, zongora) – működik a zenekar.

Albumaik száma az elmúlt években négy kislemezzel (A világból kiszaladok, 2018, Szabad leszek, 2019, Dekadens gyerekdalok, 2019, Táncol a hold, 2020), egy EP-vel (Live@Sounday Studio, 2020) és egy új albummal (Soha jobbkor, 2022) gyarapodott.

CsO

 

Facebook: https://www.facebook.com/muzsikesvolkova/

Frissítve: 2023-8 , Csikor Ottó

Kapcsolatok

    12