Előadó

Müller Péter Sziámi AndFriends

Müller Péter Sziámi (Kovalcze Végh Péter Iván, 1951. december 12.) igazi reneszánsz ember: író, költő, műfordító, énekes, dalszövegíró, színész, filmrendező, van tanári, cirkuszrendezői és rádiószerkesztői diplomája, de a Jonathan Miller Könyvkiadó, a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál és – Gerendai Károly mellett – a Sziget Fesztivál létrehozása is neki köszönhető.

Legtöbben énekesként és dalszövegíróként ismerik, hiszen ezirányú tevékenységével – hozzávetőlegesen 250 dal megírásával és előadásával – vált a magyar alternatív kultúra megkerülhetetlen alakjává. Első zenekara a rövid életű, de annál nagyobb jelentőségű URH (Ultra Rock Hírügynökség) volt, aztán a szintén szépemlékű Kontroll Csoportban folytatta, majd az 1980-as évek második felétől a különböző névváltozatú és felállású Sziámi zenekar(ok) frontembereként tevékenykedett.

Barátja és szerzőtársa, Gasner János 2009-es halálakor megszűntette az együttest, aztán 2012-ben mégis a folytatás mellett döntött. Az Európa Kiadó három korábbi tagjával, Kirschner Péter (gitár), Varga Orsolya (billentyűk) és Magyar Péter (ütőhangszerek), valamint Angler Ákos dobossal, Duka László hegedűssel és Szeifert Bálint basszusgitárossal új formációt alapított AndFriends néven, amely a Látom, ha hiszem című albummal mutatkozott be 2014-ben.

Később a zenekar neve Müller Péter Sziámi andFriends-re módosult és összetétele is sokat változott az elmúlt évek során: pillanatnyilag Kirschner Péter gitáros, Kónya Csaba basszusgitáros, Tóth Márton dobos, valamint Bakos Zita billentyűs zenélnek a karizmatikus frontember mellett. A csapat folyamatosan járja az országot, koncertjeiken korábbi Sziámi, URH és Kontroll Csoport dalokat is előadnak, gyakran hívnak vendégeket (például a Romano Drom zenekar vagy Pintér Béla Társulata tagjait), de a nevükhöz fűződik a nagy sikerű Halleluja! című produkció is, amelyben a világhírű kanadai énekes-költő, Leonard Cohen legnagyobb slágereit adják elő magyarul.

Négy éve látott napvilágot az együttes második, új és „felújított” dalokat tartalmazó stúdióalbuma (Nevess magadra, 2018), amit több kislemez követett 2020-ban és 2021-ben (ilyen például a pandémia apropóján készült Beteg a világ, illetve a Tézisek a kultúráról, a Melyik oldalra állsz? és a Boldog Új Évet!). Sziámi mindemellett rendszeresen koncertezett a Szakcsi Lakatos Béla zongoraművésszel létrehozott Pianissimo Duóval, szerepel az értelmi sérült színészek alkotta Baltazár Színház előadásaiban, de ő indította útjára tavaly Napidal Sziámival elnevezésű kezdeményezést is, melynek keretében közel 200 szerző több mint 1100 dalt komponált. A megzenésített napidalok közül néhány felkerült a formáció legújabb albumára is, amely 2023 decemberében jelent meg Szeretetszédelgő címmel.

„Világ életemben mindig azt csináltam, amit szeretek csinálni, és azokkal, akikkel szeretem csinálni” – nyilatkozta tavaly, a 70. születésnapja apropóján feltett kérdésre. A fáradhatatlan aktivitás és kifogyhatatlan kreativitás forrása alighanem itt keresendő.

CsO

 

A zenekar weboldala: https://sziamiandfriends.com/

A zenekar Facebook-oldala: https://hu-hu.facebook.com/MPSzAndFriends/

 

Frissítve: 2024-3 , Csikor Ottó

Kapcsolatok

    12