Előadó

Muddy Shoes

A Palermo Boogie Gang 1997-es feloszlása után az énekes-gitáros Fekete Jenő (1964) előbb a zongorista Nagy Szabolccsal lépett fel duóban, majd pedig komplett zenekart szerveztek maguk köré. Ők lettek a Muddy Shoes, azaz a Sáros Cipők, járták a hazai klubokat és fesztiválokat, egy éven belül önálló nagylemezt jelentettek meg (The Real Shuffling Hungarians, 1998).

Majd a kezdeti öles lépések jó időre komótos csoszogássá szelídültek. 2001 körül viszont addigi gyenge pontjuk, az önálló szerzői munka megindult. A saját dalok poposabbak, rockosabbak, helyenként jazzesebb hangvételűek lettek (mutatja ezt 2004-es CD-jük, a Cool), mellettük viszont változatlanul nyomják a chicagói és New Orleans-i bluesstandardokat, jó feketén, jó vastagon előadva. Aztán az utóbbi években a zenekar intenzitása érezhetően visszaesett. Miként a nemrég súlyos betegségen átesett, korábban évente átlag 130 fellépést vállaló muzsikus 2019-ben nyilatkozta: „Nem vagyok se lemezkiadós, se tévészereplős alkat. Aki hallani akar, jöjjön le a klubba.”

JBSz–SJ

 

Forrás:

JÁVORSZKY Béla Szilárd, SEBŐK János: A magyarock története 2 (1980–90-es évek), Budapest, Kossuth Kiadó, 2019, p. 452–455.

 

 

 

Frissítve: 2024-3 , Jávorszky Béla Szilárd – Sebők János