Előadó

Mordái

A Middlemist Red énekes-gitáros-frontembere, Nóvé Soma hívta életre 2018-ban ezt hetvenes-nyolcvanas évek kísérletező kedvű magyar népzenei formációinak (Sebő, Muzsikás) repertoárjából merítkező folk-rock zenekart.

Nóvé már 4-5 éves korában ifj. Csoóri Sándorhoz (Muzsikás) járt népzenélni, de aztán inkább a rajz és az animációs filmek irányába mozdult tovább. Mígnem kamaszkorában Londonban egy ismerőse meg nem mutatta neki a Fender Stratocasterjét, és attól kezdve állandóan ilyen gitárt nyüstölt. Ekkoriban főleg klasszikus rockot (Beatles, Led Zeppelin, Red Hot Chili Peppers) hallgatott, ahonnan egyenes út vezetett a Middlemist Red 2012-es megalapításáig.

A népzenei emlékeket egy 2014-es felkérés elevenítette fel benne: a Middlemist Redet meghívták a Petőfi Rádió Akusztik című műsorába, ahol a fellépők mindegyikének elő kellett adnia egy magyar nyelvű dalt. Nóvénak pedig eszébe jutott, hogy gyerekkorában mennyit hallgatta a Betyárnótá-t (Muzsikás).

„Amikor elkezdtem szólóban koncertezni, egyre több népdalt játszottam, mert felfedeztem, milyen jól fuzionál a magyar népzene azzal a pszichedelikus garázsrockos világgal, ami akkoriban érdekelt. A blues is népzene eredetileg, úgyhogy könnyen megtalálhatóak az azonos pontok: például a nép- és a rockzene is pentaton skálát alkalmaz” – nyilatkozta 2020-ban a kortarsonline-nak. S bár két évvel korábban a Népdalok című kislemezt még a saját neve alatt jelentette meg, az ezen hallható három dal nagyjából megalapozta a Mordái zenei világát.

A kislemez megjelenése után keresett a projekthez zenészeket, és jött létre az a felállás – Nóvé Soma (ének), Vértesi Ferenc (gitár), Kapusi Viktor (szaxofon), Czitrom Ádám (basszusgitár), Klausz Ádám (dob), Porteleki Áron (brácsa, dob, vokál) –, mellyel egyfelől koncertezni kezdett, másfelől 2020 novemberében kiadta a Mordái első, címnélküli, a kilencvenes évekbeli amerikai Sixteen Horsepower zenei világát idéző nagylemezét. Rajta olyan Muzsikás klasszikusokkal, mint a Hidegen fújnak a szelek vagy a Szerelem, szerelem.

A régóta várt második nagylemez (Álom esett a szememre) 2022 végén jelent meg, és 2023 januárjában a Magyar Zene Házában mutatták be.

JBSzKapcsolat:

https://www.facebook.com/mordaimusic

https://www.instagram.com/mordaiband/

Frissítve: 2024-1 , Jávorszky Béla Szilárd

Kapcsolatok

    12