Előadó

Modern Hungaria

Az időközben zenekar nélkül maradt, de örökké talpra álló Fenyő Miklós (1947) Bodnár Attilával (1952), a HIT énekesével és két énekesnővel, Fruttival (Jován Beatrix, 1963) és Plexivel (Csordás Ilona, 1963–2014) társulva vetette meg a Modern Hungaria alapjait. Korábban Fenyő még a breaket honosította meg Magyarországon – miután egy nyugat-berlini kirándulás során az utcán felfedezte a gettóblasteres breaktáncosokat, itthon létrehozta a Miki Teamet –, de miután nálunk is kitört a Modern Talking-láz, az amerikai minta helyett inkább a német slágergyáros Dieter Bohlen példáját követte.

Bodnár Attila visszaemlékezése szerint Fenyő hozta a Hungariát, ő pedig a Modernet a formációba. „Arra pontosan emlékszem, hogy ott álltak hárman, és egy olyan fiút akartak, akinek van elképzelése a dolgokról. Sokat számított a döntésemben, hogy a két lány jó fazon, Fenyő pedig szakember. Profi. Tulajdonképpen ők akkor ott álltak egy zenekarral, aminek volt háromnegyed dobosa, egy fél szólógitárosa és egytized billentyűse. Én eredetileg csak basszusgitárosnak kellettem volna. Azt nem vállaltam. A saját utamat akartam járni.”

A sikerreceptet profi módon adoptáló együttes 1986 és 1988 között három nagylemezzel (Szív, zene, szerelem, 1986, Csók x csók, 1987, Egyszer fenn, egyszer lenn, 1988) és számos slágerrel (Elfújja a szél, Szaturnusz, Nílusi lány, Tíz kicsi indián, Honolulu, Karácsony éjjelén, Száll a léghajó, Csók x csók, Egyszer fenn, egyszer lenn) jelentkezett, de a kapcsolat 1988-ban megszakadt, miután Bodnár megírta Pap Rita lemezanyagát, és azon csak egy Fenyő-Bodnár szerzemény (Holdfény és Árnyék) kapott helyet. A továbbiakban Fenyő szólóban, Bodnár Pap Ritával duóban (Modern System), Plexi és Frutti pedig duóban és egy albummal (Tűzforrás) folytatta pályáját.

JBSz–SJ

 

Forrás:

JÁVORSZKY Béla Szilárd, SEBŐK János: A magyarock története 2 (1980–90-es évek), Budapest, Kossuth Kiadó, 2019, p. 171–173.

Frissítve: 2023-4 , Jávorszky Béla Szilárd – Sebők János