Előadó

Minimyst

A folyamatosan új utakat kereső, átalakuló Minimyst Mészáros István énekes-gitáros-dalszerző-producer egyszemélyes projektjeként indult 2014-ben és a Birdhouse című downpop slágerrel lépett elsőként nyilvánosság elé, ami egyben a bemutatkozó Minimyst-EP (Loyal, 2014) nyitódala is volt.

A Loyal albummá bővített változatát (Hard Water, 2015) Mészáros István már zenekari felállásban készítette, Szabó Bálint gitáros, Nagy Ferenc billentyűs, Benedetti Péter basszusgitáros és Benedek Tamás dobos társaságában; angol nyelvű, elektro-artpop dalaik a szerelem, a szakítás, a magány és az újrakezdés örökzöld témakörében mozognak. A nők állnak a következő EP-jük (Venus, 2016) dalainak középpontjában is, ahogy a Minimysttel is számos énekesnő (például Vanyuscsák Bernadett, Manoya, Meggyesházi Éda vagy a ghanai származású Telma Lincoln) működött együtt hosszabb-rövidebb ideg. A következő évben a csapat összetételében és a zenéjében is jelentős változások történtek: az Infernal And Supernal Songs On Demand (2018) című EP-vel az indie rock felé indultak, az anyagot pedig már a Mészáros István, Benedetti Péter, Sándor Dániel (dob) felállású, Weil András billentyűssel kiegészített formáció jegyzi. 

Mészáros ezután egy letisztultabb, akusztikusabb hangzásvilág irányába fordult és ehhez új nevet (Minimyst Noir, röviden MNoir) és új társakat (Öllős Dávid – gitár, basszusgitár és Papp Gergely – dob) választott magának. A formáció két, zömében magyar nyelvű EP-t (Nem maradsz egyedül, 2018, Softly, 2021) készített, majd 2022-ben a zenekarvezető újra visszatért a Minimyst névhez, hogy három korábbi Mynimist/MNoir-taggal – Öllős Dáviddal, Szabó Bálinttal és Papp Gergellyel – nyissanak új fejezetet a formáció történetében. Ezúttal lendületesebb, magyar nyelvű szerzeményeket ígérnek, készülő új albumukat 2023 elején tervezik megjelentetni Karton Monakó címmel.

CsO

 

https://www.facebook.com/minimystmusic/

Frissítve: 2023-5 , Csikor Ottó