Előadó

Mező Mihály

Mező Misi (1978, Gyula) énekes-gitáros, a Magna Cum Laude együttes frontembere, aki emellett 2014 óta a Budapest Bár oszlopos tagja.

A zenészcsaládból származó fiú a Békés megyei Dobozon nőtt fel. Már 11 éves korában fellépett a település hagyományőrző cigány együttesében, amelynek művészeti vezetője az édesapja volt. Ezután Gyulán először a kosárfonó, majd a faműves szakmát tanulta ki, később az érettségit is megszerezte. A zene mindvégig központi szerepet játszott az életében. Középiskolai évei alatt, 1992–1996 között két barátjával a Három amigo iskolai zenekarban zenélt - ha tehette, akkor egész álló nap.

1999-2005 között Hevesi Imre - a szintén gyulai kötődésű Névtelen Nulla egykori tagja - La Bomba nevű zenekarában játszott, mint énekes és gitáros. Elmondása szerint itt tanulta meg a szakmát. A repertoárjukban chilei dalokon át a gipsy, spanyol, afro-kubai népzenéig sokféle stílus szerepelt, akusztikus hangszereken előadva.

Közben 1999-ben gyulai barátaival egy másik zenekart is alakítottak, amelynek a Magna Cum Laude nevet adták. Az alapítók közül Mező Misi (gitáros-énekes), Szabó Tibor (gitáros-zeneszerző) és Kara Mihály (basszusgitáros-szövegíró) a mai napig együtt zenél. A "nagy dicséret" amiatt is megilleti a zenekart, hogy rengeteg küzdelem, tagcsere, nagylemez, számos klip és koncertek százai nyomán eljutott egy gyulai próbaterméből addig, hogy mára nagyszínpadok kiemelt attrakciója legyen.

Mező Misi 2014-ben csatlakozott a Budapest Bár csapatához. Azóta is láthatjuk, hallhatjuk őt énekelni a produkció fellépésein és kiadványain. Egy másik Budapest Bár-énekessel, Szűcs Krisztiánnal, valamint Mihalik Ábellel és Szepesi Zsolttal közösen megalapították a NAZA nevű zenekart. A saját meghatározása szerint "stadionsanzont" játszó együttesben Mező Misi nem csak énekel, hanem basszusgitározik is. 2017-ben megjelent első nagylemezük (Az kell, ami nincs), majd 2018-ban kiadtak egy EP-t (Senkid vagyok), azóta nincs hír a formációról.

2012 óta rendszeresen láthatjuk őt különböző televíziós csatornák tehetségkutatóban és dalversenyein, mint zsűritag. A Baptista Teológiai Akadémia misszió szakán 2018-ban teológiai diplomát szerzett. Számos jótékonysági akció együttműködője, kezdeményezője, és a tehetséggondozásban is részt vesz. Zenekarával a jó képességű fiatalok támogatására, valamint a hátrányos helyzetben lévők megsegítésére létrehozták a Magna Cum Laude Alapítványt.

2021 óta önálló műsorával is járja az országot. Csendes, meghitt hangulatú estjein egy szál akusztikus gitárral énekel és emlékezik vissza életének állomásaira Mező Misi, a Mesélő.

HZ

 

Kapcsolat:

https://www.facebook.com/mezomisimeselo/?locale=hu_HU

https://www.instagram.com/mezo.misi/

https://magnacumlaude.hu/

Forrás:

  • Mező Mihály, Wikipédia, 2023-09-13
  • Szám Kati, Mező Misi: „A tiéd csak az marad, amit másoknak adsz”, Képmás Magazin, 2023-01-31
Frissítve: 2024-4 , Hőgye Zoltán

Kapcsolatok

    12