Előadó

Meteo

A zajos effektekkel, torzított szintikkel operáló noise pop banda 2015-ben alakult. Dallamviláguk fülbemászó és skizofrén, angolul énekelnek, saját magukat a shoegaze, garage psych és space rock irányzatokhoz sorolják. Nevüket Monory Mész András posztapokaliptikus filmje (Meteo, 1990) ihlette. Elmondásuk szerint az 1980-as évek magyar zenei és művészeti világa inspirálóan hat rájuk.

Az alapító tagok közül ma már csak az énekes, gitáros Rözge Maxim és a basszusgitáros Illyés Bence tagja az együttesnek, amelyben jelenleg még Borsi Judit (csörgő, vokál), Zékány Levente (billentyűs) és Háló Gergő (dob) szerepel.

Bemutatkozó, 18 című EP-jük (2015) számait csillagászati szaklapok szövegei, saját és folk dalok, de még a másik szobából kiszűrődő dalfoszlányok is megihlették. Ezt 2016-ban egy újabb EP követte (Spacemen & Other Favourites). 2019-ben jelent meg első nagylemezük Hayline címmel, amely széleskörű elismerést kapott. A producer Nové Soma (Middlemist Red) volt és egy dalban énekel Csordás Zita (Mayberian Sanskülotts) is. 2022-ben őszén pedig újabb, immár magyar nyelvű nagylemezt (Turbulens évek) jelentettek meg. 

A Meteo Electric Circuit Jazz Orchestra a zenekar hagyományos hangszerek nélküli szintetizátoros felállása, vendég zenészekkel kiegészülve.

HZ

 

https://www.facebook.com/meteoband/

https://www.instagram.com/wearemeteo/

Frissítve: 2023-8 , Hőgye Zoltán