Előadó

Meszecsinka

A világzene vagy etnopop egyik legismertebb és legsokszínűbb hazai képviselőjét a Meszecsinka (magyarul: holdacska) együttest a hasonló zenei világot képviselő Fókatelep két tagja, Oláh Annamária (ének) és bolgár származású Biljarszki Emil (zongora, gitár) hozta létre 2009-ben; később basszusgitárossal (Vajdovich Árpád, majd Somogyi Ferenc) és ütőhangszeressel (Krolikowski Dávid) egészült ki a formáció.

Már első koncertjeiket, illetve debütáló albumukat (Meszecsinka, 2009) élénk érdeklődés kísérte, ami főként a legkülönbözőbb stílusirányzatokat – elsősorban a misztikus, pszichedelikus rockot és a kelet-európai, illetve latin-amerikai népzenéket – remekül ötvöző szerzeményeiknek és kivételes előadói képességekkel rendelkező énekesnőjüknek köszönhető. Oláh Annamária ugyanis nemcsak hét nyelven (magyarul, oroszul, bolgárul, finnül, angolul, arabul, spanyolul) énekel, az inuit torokének sem jelent számára problémát, szenvedélyes előadásmódjával, színpadi jelenlétével pedig bárkit képes a hatása alá vonni. Megnyerték a Folkbeats nemzetközi világzenei tehetségkutató versenyt, bemutatkoztak a műfaj fontosabb seregszemléin (APAP, Womex), végigzenélték Európát, de New York-ban és Torontóban is jelentős sikereket arattak.

Az elmúlt évtizedben folyamatosan jelentek meg albumaik (Live, 2013, Kinyílok, 2014, New & Best, 2015, Ai EP, 2015, Hajnalban, 2016, Álomban ébren, 2016, Állj bele a mélybe, 2019, Árnyék, 2022), amelyek közül az Álomban ébren az év világzenei albuma Fonogram-díjat is megkapta. Az angol Songlines Magazine „kelet-európai Cocteau Twins” -nek nevezte a zenekart, de a „a páneurópai kultúra esszenciája” -ként is definiálták már munkásságukat a szaksajtóban. A Meszecsinka világzenéje meghódította a világot. Aztán 2022 decemberében váratlanul bejelentették, hogy vége.

CsO

 

https://www.facebook.com/meszecsinka

 

Frissítve: 2023-6 , Csikor Ottó