Előadó

Mercedes Band

Borítókép forrása: Erdélyi magyaRock 1970-2010/Höncz Zsuzsa

Az erdélyi Sepsiszetgyörgyön 1997-ben Mercedes Blues Benz néven alakult együttes előbb inkább a blueshoz próbált közelíteni, bár stílusában, hangzásában mindig is érződött a hard rock, sőt olykor a metál hatása is. A Led Zeppelin- és Rolling Stones-estek, Jimi Hendrix-, Iron Maiden-, Hobo Blues Band- és Takáts Tamás-feldolgozások mellett a zenekar saját dalokat írt, kialakította egyéni hangzását.

Az első állandónak tekinthető felállá: Höncz László Dániel (ének), Szabó Pál Szabolcs „Mester” (gitár), Tinca Aurel Teddy (gitár), Benedek István (basszusgitár) és Oláh József „Joe” (dob). A kezdeti sikerek: fellépések - többnyire Kovászna és Hargita megyében, és az első helyi televíziós felvétel. 1998-ban első díj a Diákegyüttesek Országos Találkozóján.

A zenekar stílusa egyre rockosabb lett, ezért 1999-ben Teddy, a gitáros kiszállt az együttesből, és érkezett Szigyártó György billentyűs. Innentől hívják a formációt Mercedes Bandnek. 2001-ben a zenekar román nyelvű dalaival részt vett a Top T fesztiválon (Buzău), majd a Râmnicu Vâlcea-i Constelaţii Rock fesztiválon, ahol elnyerték a legjobb zenekarnak és gitárosnak (Szabó Pál Szabolcs) járó díjat. Számos koncert adtak az országban, motorostalálkozókon, városnapokon és fesztiválokon léptek fel.

2003-ban Superficial címmel román, Indul a Mercedes címmel pedig magyar nyelven jelent meg nagylemezük. A két albumon hallható dalok csak részben fedik egymást. A román nyelvűn néhány dal a magyar szám fordítása, de a szerzemények zömét eleve román nyelven írták, ezzel is jelezve, hogy a közönségük román ajkú részéhez is szólni szeretnének.

A 2004-ben született Átok és áldás című daluk stílus szempontjából fordulópontot jelentett a zenekar életében, a későbbiekben az alternatív rock felé fordultak. A következő években a koncertezés mellett tagcserék is történtek: 2006-ban Szigyártó György billentyűs helyébe Sztakics István Attila (ex-Semaphore) lépett, 2010-ben Oláh Józsefet Főcze Hunor váltotta a doboknál.

2013-ban megjelent a tizenegy dalt tartalmazó Csukott szemmel című lemez és román verziója, a Cu ochii închiși, amely elnyerte a Best Romanian Alternative Album 2013 díjat a Metalhead Magazintól. Eután újabb tagcserék következtek, távozott Sztakics István Attila és Szabó Pál Szabolcs. 2015 végétől le is állt a zenekar a fellépésekkel. Aztán 2017 áprilisában, megalakulásuk huszadik évfordulóján Sepsiszentgyörgyön koncert adtak 20 years aLIVE címmel, jelenlegi és régi tagokkal. Legutóbb 2022 tavaszán léptek színpadra, ugyancsak a szülővárusukban.

HZ

Forrás:

  • Zilahi Csaba, Erdélyi magyaRock 1970-2010, Újságcikkek, interjúk, tények és vélemények az erdélyi magyar rockzenekarokról, 2022
Frissítve: 2024-3 , Hőgye Zoltán