Előadó

Margaret Island

Az elmúlt időszak egyik legnépszerűbb hazai popzenekara, köszönhetően bukolikus hangvételű dalszövegeiknek, igényesen hangszerelt dalaiknak, a természetességet sugárzó Lábas Viki énekesnőnek, valamint annak, hogy a zenekar nem egy nemzetközi formáció epigonja, hanem egészen egyedi színt képvisel. A könnyed, pozitív és elgondolkodtató üzenetekkel tűzdelt popzenét játszó zenekar az elmúlt években a legnagyobb hazai fesztiválok (VOLT, Campus, Strand, EFOTT, SZIN, Művészetek Völgye) nagyszínpadainak és az ország legnagyobb szabadtéri helyszínének, a Budapest Parknak is megkerülhetetlen fellépőjévé nőtte ki magát.

A Margaret Islandet Lábas Viki, Törőcsik Kristóf és Füstös Bálint alapította 2014 januárjában. A két gitáros találta ki az együttes nevét (a Margit sziget a kedvenc budapesti városrészük, egyben az elvágyódás szimbóluma is). Ahogy nem sokkal az indulás után nyilatkozták: „ez a sziget Budapesten olyan hely, ahova az emberek kikapcsolódni mennek, ki akarnak szakadni egy kicsit a nagyvárosi nyüzsgésből. Talán kicsit a mi zenénk is ilyen”.

Törőcsik és Füstös amúgy egy balatonboglári tehetségkutatón figyeltek fel a fonyódi Lábas Vikire. Az első daluk – mely nem meglepő módon a Margit szigeten született – még angol nyelvű volt (Soaked In Life, 2014), ám Bródy János tanácsára hamarosan magyarul folytatták. Bródy „távoli mentorként” írt néhány dalszöveget a zenekarnak (többek között az említett Soaked In Life magyar verzióját, Nem voltál jó címmel), mely ezen kívül több, korábban Koncz Zsuzsa által előadott Bródy-szerzeményt is lemezre vett (Egy lány sétál a domboldalon, A csend). A Margaret Island dalszövegeit amúgy döntően Hujber Szabolcs írja.

Az ígéretes 2015-ös bemutatkozó lemez (Egyszer volt) már fialt egy kiemelkedő slágert (Eső), a következő esztendőben pedig ők jegyezték az EFOTT himnuszát – a Felcser Máté (Punnany Massif) által írt Feszt szerelem (Holnapok tánca) című dallal. A nagysikerű számot még ugyanebben az évben újabb nagylemez (Bakancslista) követte, több emlékezetes slágerrel (Libikóka, Engedd, hogy szabad legyek).

A háromfős zenekari magot szinte a kezdetektől segítette Verók Tamás (gitár), Gerendás Dániel (dob) és Sárkány Bertalan (ütőhangszerek), Koltay Kurszán billentyűs pedig 2015 szeptemberében csatlakozott hozzájuk. Idővel saját hang- és fénytechnikusuk is lett, velük és a roadokkal együtt időközben több mint tíz tagúvá duzzadt a produkció.

A harmadik nagylemez 2018-ban érkezett (III), ismét nagy slágerekkel (Hóvirág, Legszebb szavak), a Margaret Island ettől az évtől lett igazi húzónév a magyar könnyűzenei életben. Miközben megkapta a popszakma egyik fontos elismerését, a junior könnyűzenei alkotói Artisjus-díjat. Sokan tartottak tőle, hogy a zenekar ezt követően túlságosan elpoposodik, amire csattanós ellenválaszként megjelentették a 2021-es, a Fonyódon készült, a korábbinál merengőbb, akusztikusabb hangvételű negyedik nagylemezt (Hol marad az én történetem), rajta az immár elmaradhatatlan MI-slágerekkel (Házszám, Boldogságtól, Ha elvesznél).

SzL


Kapcsolat:
https://www.facebook.com/margaretisland/

https://www.instagram.com/margaretislandofficial/?


Cikkeink:
https://index.hu/kultur/popkult/2023/01/04/szakitos-szam-zene-dal-elefant-margaret-island-galaxisok-dzsudlo-analog-balaton/

Frissítve: 2024-2 , Szigeti László

Kapcsolatok

    12