Előadó

Manaky

A mai magyar reggae-színtér egyik figyelemre méltó zenekara a Manaky. Az autentikus reggae-t társadalomközpontú témák és az előtérbe helyezett dob-basszus játék jellemzi, egy csipetnyi soulos, hiphopos és elektronikus beütéssel, valamint a jamaikai zene iránti szenvedélyükkel. Dalaik a reggae saját, patois (jamaikai angol) nyelvén íródnak.

A 2014 óta létező Manaky triója - Krecsmáry Zsolt (ének, dob), Koroknay András (basszusgitár) és Kálmán András (billentyűs hangszerek) - külön-külön olyan zenekarokban játszanak, mint a PASO, a VAN filmzenekar és az Európa Kiadó.

Dalaik üzenete egészen világos. Példa erre, amit egy interjúban mondtak: „A kizsákmányoló világ, amit magunknak teremtettünk, fenntarthatatlan és ellentmondásos: nem akarod, hogy afrikai gyerekek bányásszák ki a az új telefonodhoz az ásványokat, mégis megveszed; nem akarod a palackozott vízzel mérgezni sem magadat sem a Földet, de megveszed.”

A zenekar debütáló, cím nélküli albuma 2016-ban jött ki. Második nagylemezük (Reborn) 2022-ben a svájci Evidence kiadónál jelent meg. Ez is bizonyítja a nemzetközi érdeklődést a magyar reggae-csapat iránt.

HZ

 

https://www.facebook.com/manakyband

https://www.instagram.com/manakyofficial/?hl=hu

Frissítve: 2023-11 , Hőgye Zoltán

Kapcsolatok