Előadó

Magna Cum Laude

Az 1999-ben Gyulán Mező Mihály (ének, gitár) és Szabó Tibor (gitár, zeneszerző) által alapított Magna Cum Laude a mezőturi Wanted tehetségkutatón aratott győzelem után készítette el első négyszámos demóját, ám ez még nem aratott nagy sikert. Egy ideig Szabó Eszter volt az énekes, de végül Mező ragadta magához a mikrofont, és a társalapító Szabó Tiboron kívül Kara Mihály (basszusgitár, szövegek), Milek József (billentyűsök) és Benedek Tamás (dob) alkották ekkor a zenekart.

A poposabb hangvételű bemutatkozó kislemez (Osztály) és album (Hangolj át) után a dallamos, enyhén funkys beütésű rockzenére nyergeltek át. Majd a „nullás évek” második fele elhozta a Magna Cum Laude diadalmenetét. A 2006 márciusában (már Kilián Imre dobossal) megjelenő új nagylemezen (Minden állomás) hallható az első szélesebb körben ismert dal, az S.O.S. szerelem című filmben is szereplő Vidéki sanzon. A következő évben érkezett Magnatofon-ról a Szegedi Ifjúsági Napok himnusza, a SZINezd lett nagy sláger – olyannyira, hogy ez a dal azóta is bérelt nagyszínpados helyet jelent a zenekarnak a SZIN-en. Ekkortájt egyre több híve lett a zenekar kellemes slágerrockos hangvételének, a jópofa szövegeknek és Mező kellemes tenor orgánumának.

Az igazán nagy dobást a 2009-ben megjelent 999 jelentette, ezen hallgató az együttes legnagyobb slágere, a Pálinka (érdekessége, hogy a dalt felkérésre, egy pálinkafesztiválra írták, de ott nem nyertek – a győztest nem őrizte meg az emlékezet, ellentétben a Magna Cum Laude slágerével).

A „tízes évek” kevésbé sikerült jól: a 2011-es új nagylemezről (Belső égés) elmaradtak a slágerek, és a tagcserék utáni (Kilián Imrét Török Máté, Milek Józsefet Lesták Márton váltotta) folytatás (Köszönet, 2014) sem váltotta meg a világot. A következő években csak egy-egy dalt (A legjobb otthon, Tájról tájra, Volna-e kedved?. Gyerünk tavasz!, Mit ér?) jelentetett meg a zenekar, mely 2019-ben a húszéves jubileumot egy, a legnagyobb slágereiket összegyűjtő lemezzel ünnepelték (Gyulai Húszfeldogozó). Átdolgozott dalaikat többek között olyan sztárokkal énekelték duettben, mint Majka, Rúzsa Magdi, Karácsony János vagy Gangxsta Zolee, és ebben az évben összejött a Budapest Aréna-fellépés is.

Az újabb nagylemezre végül hat évet kellett várni (Leghosszabb perc, 2020), amelyről a Piros az alma lett emlékezetesebb. Még ugyanebben az évben megjelent – a 2009-es Csak ülünk és zenélünk akusztikus koncertlemez folytatásaként – a Csak ülünk és zenélünk a Vígszínházban, majd egy Beatrice-feldolgozás (Meditáció) után 2022-ben jött ki a két új sláger, a Holnap reggel és az Óda. A zenekar megnyerő oldalát erősíti, hogy Mező számos jótékonysági akció együttműködője, kezdeményezője, aktív hitéletet él és számos egyéb produkcióban (Budapest Bár, NAZA) is részt vesz.

SzL

Kapcsolat:

https://magnacumlaude.hu/

https://www.instagram.com/magnacumlaudezenekar/

https://www.facebook.com/magnacumlaudezenekar

 

 

 

 

 

Frissítve: 2023-11 , Szigeti László

Kapcsolatok