Előadó

Magidom

A 2010-ben alakult budapesti Magidom zenekar igazi családi vállalkozás, amit két testvér és egy unokatestvér (Benyhe Róbert gitáros-énekes, Benyhe Márton dobos és Bajnok Balázs gitáros-bendzsós-énekes) alapított, majd a rövidesen csatlakozó és a családba is benősülő Pánczél Péter basszusgitárossal, illetve – az egyetlen kívülálló – Szekeres Máté billentyűssel vált teljessé.

Nevüket egy statikában és szilárdságtanban használt fogalom ihlette, számtalan stílusirányzatot – például pop, folk, alterock – ötvöző zenéjüket „szabadfogású gitárpopnak” nevezik. Dalszövegeik aktuális témákból építkeznek vagy az egyéni útkeresés témáját boncolgatják többnyire derűs, néha borongós formában. Szerzeményeik pozitív kicsengése leginkább az ellenpontozásnak – a melankolikusabb szövegek vidám hangszereléssel keretezésének, illetve az ön- vagy társadalomkritikus mondanivaló humoros megfogalmazásának – tudható be.

A józsefvárosi csapat régóta részese a honi klubéletnek, felléptek számos fesztiválon, sőt akusztikus-színházi koncertet is tartottak már a Duna Palotában, fúvósokkal, vonósokkal, színészekkel színesítve, kerettörténetbe ágyazva a dalaikat. Kiadványaik sorát két EP (Mi, merre, meddig, 2011, Obscurity, 2013) nyitotta, amit 2014-ben a Turistajel című debütáló nagylemez, 2016-ban a Csomagol az idő című EP, 2019-ben a Plakátmagány című album, 2022-ben pedig a korábbi slágerek áthangszerelt változatait tartalmazó Újragondolva című EP követett.

Készülő új albumuk előhírnökének tekinthető a Van az a pénz című dal és videóklip, amelyet Terézváros önkormányzatának pályázatára készítettek 2021-ben, kifigurázva az imázsfilm műfaját és – önmagukon keresztül – minden olyan zenekart, amely külső elvárásoknak próbál „igényesen igénytelen” produkciókkal megfelelni. Hogy a Magidom tagjai nem szorulnak ilyen kompromisszumokra és a kiégéstől sem kell tartaniuk, leginkább annak köszönhető, hogy mindenkinek van civil foglalkozása (programozó, geológus, gazdasági informatikus vagy szabadidős sportrendezvény-szervező), így az együttes megmaradt a közös örömzenélés színterének.

CsO

 

https://www.facebook.com/magidom

Frissítve: 2023-9 , Csikor Ottó

Kapcsolatok