Előadó

Liquid Limbs

Az Anima Sound System mellett ugyancsak a hazai elektronikus tánczene úttörő formációjának számít az 1992-ben indult miskolci Liquid Limbs. Motorja, Batta Róbert „Suta” korábban Budai Gáborral indusztriális szinti-popot játszott, aztán találkoztak Baris Zsolt „Mazsival”, és a továbbiakban Liquid Limbs néven fellépő trió Budapestre költözött.

Első kazettájukat (Hydro-Gixer, 1993) a punkos, alteros Trottel Records jelentette meg, a második lemezanyag (Transparent Hole, 1994) viszont már a Prodigy, a Depeche Mode és az Offspring lemezeit Magyarországon forgalmazó, a brit Mute-hoz kapcsolódó HMK adta ki CD-n. Ennek a kapcsolatnak köszönhetően Moby és a Prodigy budapesti fellépései előtt a Liquid Limbs melegíthette a közönséget, számos külföldi meghívást kapott, ebben az időszakban amúgy is rengeteget koncertezett, a brit Melody Maker is írt róla.

Az alapvetően instrumentális számokat sokszor hangmintákkal színezte, még Hofi Géza és Kudlik Júlia hangját is felhasználta. De hiába tekinthető a Living In The House mérföldkőnek a magyar elektronikus zene történetében, és a formáció hiába számított népszerűnek a kilencvenes évek közepén, mire az 1995-ben felvett újabb anyag (-2+3°C) végül 1997-ben a boltokba került, javarészt elvesztette frissességét, aktualitását.

A Liquid Limps nem sokra rá feloszlott, és bő másfél évtizedet kellett várni arra, hogy a hazai house-rajongók körében egyfajta kultikus státuszba került formáció – mely ekkor már csak Batta Róberttel volt egyenlő – újabb nagylemezzel (Teknikum777, 2013) rukkoljon elő. 2021-ben Batta pedig vinylen is megjelentette a zenekar első anyagát.

JBSz–SJ

 

Forrás:

JÁVORSZKY Béla Szilárd, SEBŐK János: A magyarock története 2 (1980–90-es évek), Budapest, Kossuth Kiadó, 2019, p. 501–502.

Frissítve: 2023-8 , Jávorszky Béla Szilárd – Sebők János

Kapcsolatok