Előadó

Liber Endre

Hat év klasszikus zongoratanulás és néptánc után kamaszként fogott a kezébe először háromhúros brácsát, majd később cimbalmot. Több táncegyüttes mellett muzsikált, játszott a Lókötő, a Marton és a Gázsa zenekarokban, az 1986-ban alakult Tükrös zenekarnak a mai napig aktív tagja. Emellett az 1990-es évek második felében a Fonó kereskedelmi munkatársa volt, majd 2000-ben Lelkes Andrással megalapította a FolkEurópa lemezkiadót, 2002-ben pedig a zenei táborok, képzések, nemzetközi együttműködések szervezésével foglalkozó Fórum a Népművészetért Alapítványt. 2003-ban – a folklemezek hazai, és nemzetközi terjesztésére – az Etnofonnal és az X-Produkcióval közösen létrehozták a Hangvető Zenei Terjesztő Társulást, amelyet 2008 óta egyedül vezetnek. A Hangvető egyik legnagyobb eredménye a világ legrangosabb népzenei- és világzenei vására, a WOMEX (World Music Expo) 2015-ös budapesti megrendezése. Ezt a jogot 2020-ban is elnyerte.

A Homokszentgyörgyön felnőtt, Gödöllőn diplomázott, majd az MTA Mezőgazdasági Kutatóintézetének kísérleti gazdaságában dolgozó édesapa és a váli gyökerekkel rendelkező könyvelő édesanyja Martonvásáron telepedtek le, úgyhogy itt nevelkedett fel két testvérével együtt (közülök Liber Róbert ma a Magyar Nemzeti Táncegyüttes bőgőse). Az általános iskola zenei tagozatán Salamon Ferencné Erzsi néni vezette a néptánccsoportot, ahová a székesfehérvári Alba Regai Táncegyüttesből jártak le tanítani. Liber barátaival ennek hatására alapította meg a Lókötő együttest. 1983-tól rendszeresen utaztak Erdélybe, eleinte Székre, később Kalotaszegre és a Mezőségre. Mezőkölpény zenéit és táncait pedig együtt fedezhette fel Szabó Szilárddal és Németh Ildikóval, a martonvásári táncegyüttes akkori vezetőivel. 

Miként a Tükrös együttes honlapján írja: „A mai napig legszívesebben népzenei gyűjtéseket hallgatok. Fiatalon a legmélyebb benyomást a következő muzsikusok játéka tette rám: Kalotaszegről Varga Ferenc „Csipás” prímás Bunyi József brácsással, Székről Ádám István „Icsán” és két fia alkotta zenekar, Bonchidáról a Pusztai Sándor, Pusztai Endre, Kalló János, Berki Ferenc összeállítású banda, valamint Nagysármásról a Varga Emanuel „Moni”, Moldován Károly, Petru Gáspár zenekar. Pár évvel később ismertem meg a palatkai muzsikát és az ottani zenészeket.”

Még a Lókötőkkel párhuzamosan csatlakozott a Tükrös együtteshez, melynek a mai napig tagja. S amellyel a Fonó szerdai magyar táncházát sokáig az Ökrössel felváltva tartotta. Közben 2000-ben úgy döntött, saját vállalkozásba kezd: Lelkes Andrással létrehozta a FolkEuropa kiadót. 2003-ban a Kiss Ferenc vezette Etnofonnal és Horváth László X-Produkciójával közösen létrehoztuk a Hangvető Terjesztő Társulást, de végül az eltérő koncepcióik miatt 2008-ban a szétválás mellett döntöttek. 

2011-ben Koppenhágában a WOMEX-en a Hangvető kapta meg a világzenei világvásár nyitó gálakoncertjét, melyet Liber szerkesztett és rendezett, a fellépők között Balogh Kálmánnal, Lukács Miklóssal, Both Miklóssal, Szalóki Ágival, Tompos Kátyával, Dresch Mihállyal, illetve a Tükrös és a Söndörgő együttessel. Majd 2015 októberében a világ legrangosabb népzenei- és világzenei vásárának már Budapest adott helyet. Ahogy 2020-ban is

A Hangvető emellett évek óta rendez fesztiválokat (Pont, Budapest Ritmo), Liber pedig megalakulása óta vezeti a NKA Halmos Béla Programját. Így egyszerre, zenész és menedzser, miközben mindegyik tevékenysége mozgatórugója ugyanaz: a népzene szeretete.  

JBSz

Kapcsolat: https://www.facebook.com/liber.endre/?locale=hu_HU

 

Frissítve: 2024-3 , Jávorszky Béla Szilárd