Előadó

Leukémia

Borítókép forrása: rockbook.hu

Az 1980-1990-es évek fordulójának egyik fontos punkzenekara.

Füleki Sándor (gitár), Lakics Gábor Guppi (dob) és Cila (ének) alapította 1986-ban. Később csatlakozott hozzájuk Martiska Tamás (basszusgitár) és a jövőbeli AMD-frontember, Sotár (ének). 1987-ben a süttői punkfesztiválon mutatkoztak be, 1988-ban szinte minden második vasárnap felléptek a kőbányai Mutter Klubban, 1989-től pedig a Lyukban koncerteztek rendszeresen. Ekkor már Sotár helyett a szintén későbbi AMD-s Cséb volt az énekesük. A kezdeti rendkívül energikus metal hardcore zenéjük egyre összetettebbé vált, különösen azután, hogy 1991-ben újabb tagcserék történtek, nemcsak új énekes (Gulyás László) és basszeros (Jancsics Dávid) érkezett, de egy második gitáros is, Oltyán László személyében.

Ebben a felállásban vették fel (állítólag alig 24 óra alatt) a hazai hardcore talán mindmáig legerősebb albumát (Közel a fejhajlító géphez), mely aztán – mivel időközben Gulyás kiszállt – énekkel és ének nélküli változatban is megjelent a Trottel Records gondozásában. Füleki metálos/hard rockos gitározása és Oltyán hardcore-os attitűdje különös feszültséget teremt a lemezen, ehhez jönnek a folyton változó és rafinált ritmusok.

1993 októberében egy 24 koncertből álló turnén (francia, német, belga, holland, lengyel és szlovák állomásokkal) vettek részt, ezután viszont kiszállt Füleki, és megalapította a hetvenes évek Black Sabbathjának hagyományait követő doom metal Mood zenekart. A trióvá olvadt Leukémia (Lakics, Oltyán, Jancsics) zenéje letisztultabb, szikárabb, ugyanakkor még erőteljesebb lett, jól mutatja mindezt az 1995-ös Üzenetek a törésvonalról című lemezük. A kedvező kritikai visszhang ellenére a csapat lendülete megtorpant, és az 1997-es Sziget Fesztiválon adott koncertjük, sokáig úgy tűnt, az utolsó volt.

2005-ben azonban jött a feltámadás, április 30-án a Kultiplexben tartottak egy „reunion koncertet” (az eseményről készült egy promóciós DVD), majd nyáron számos fesztiválon (Wan2, Sziget, Volt, Tokaj) is felléptek, majd 2010-től Oltyán vezetésével többen vitték tovább a zenekar örökségét Leukéma Apokalypsis néven.

JBSz–SJ

 

Forrás:

JÁVORSZKY Béla Szilárd, SEBŐK János: A magyarock története 2 (1980–90-es évek), Budapest, Kossuth Kiadó, 2019, p. 108–109.

Frissítve: 2023-4 , Jávorszky Béla Szilárd – Sebők János

Kapcsolatok