Előadó

Kumm

Az alternatív rockot játszó Kumm Kolozsváron alakult 1997-ben, amelynek neve törökül homokot jelent. Hangzásviláguk az évek során változott, a progresszív rock, a jazz és az etno elemeit is felhasználják dalaikban. A felállást jelenleg Kovács András (billentyűk), Eugen Nuțescu (gitár, ének), Mihai Iordache (szaxofon), Cătălin Mocan (ének), Dan Georgescu (basszusgitár) és John Ciurea (dob) alkotja.

Már karrierjük kezdetén is számtalanszor koncerteztek a kolozsvári Music Pubban, rengeteg hazai és külföldi fesztiválon szerepeltek, 2002-ben felléptek a Pepsi Szigeten, 2003-ban a marosvásárhelyi Félszigeten, és bemutatkoztak a Román Televízió Taverna műsorában.

Első kazettájuk (Moonsweat March) a bukaresti Soft Records gondozásában jelent meg 2000-ben, amelynek 2–8 perces dalait angolul adták elő, kivéve a bónuszt, amely románul íródott. „Az első lemezen még érződik a progresszív rock hatása, mivel akkoriban Oigănnal (Eugen Nuţescu) rengeteg zenét hallgattunk a ’70-es évekből, King Crimsont, Van der Graafot. A második a producerünk kérésére románul jelent meg, de rájöttünk, hogy ez nem felel meg a zenénknek, így visszatértünk az angolra.” – nyilatkozta az együttes saját evolúciójáról.

A debütáló anyagot követően öt nagylemezt adtak ki: 2002-ben a Confuzz, 2005-ben az Angels & Clowns, 2006-ban a Different Parties, 2009-ben a Far From Telescopes és 2014-ben az A Mysterious Place Called Somewhere című CD-t.

BB



Kapcsolat:

https://www.facebook.com/KUMMband

https://www.instagram.com/kummusic/

Forrás:

  • Zilahi Csaba, Erdélyi magyaRock 1970-2010, Újságcikkek, interjúk, tények és vélemények az erdélyi magyar rockzenekarokról, 2022
Frissítve: 2024-1 , Bánóczi Bea