Előadó

Krúbi

Krúbi, azaz Horváth Krisztián (1994, Pomáz) háromszoros Fonogram díjas énekes, rapper, zeneszerző, dalszövegíró. Békásmegyeren járt középiskolába, az azóta szintén befutott rapperrel, Dé:Nash-sel (Sallai Dénes Bálint) együtt. A Pregnant Whale Pain nevű metálzenekarban kezdte, majd 2017-ben átnyergelt a rap műfajába.

Első dalában, a 2017 nyár elején megjelent PestiEst-ben csak úgy sorjáznak a tabutémák, ám a kifejezetten harcos kiállása, a teljesen újszerű rímképlet és a hitelesség azonnal feltűnést keltett. Felcsúton lépett fel először, ahol már erősen kritizálta a politikai élet szereplőit. Még ebben az évben csatlakozott a Scarcity Budapest underground rap labelhez, és megnyerte a Kikeltető nevű tehetségkutató versenyt.

A bemutatkozó nagylemezén (Nehézlábérzés, 2018) Krúbi teljes fegyverzetében jelenik meg: erőteljes politizálás, szexualitás, celebek bírálata, tabudöntögető témák. A címadó dalban egy banán motívumán keresztül mutatja be a provokatív Krúbi szerep és a kifejezetten visszafogott, udvarias magánember, Horváth Krisztián között feszülő ellentétet. Zeneileg pedig Eminem és Kendrick Lamar a két fő inspiráció (mindkettőt meg is említi a lemezen). A Nehézlábérzés-en ugyan nem szerepelt a rajzfilmzenére írt állandó koncertzáródala, a Hős Krúbi, viszont a címadó számból, a Schmuck-ból és a Dobd fel magad című alkotásokból kiváló klipek készültek.

A 2019-es Zárolás feloldva EP dalait a gyors befutás hátulütői, az agresszíven nyomuló rajongók, a tolakodó nők, az eredményt váró menedzserek népesítik be. A korábbinál egységesebb, komorabb hangvételű második album (Ösztönlény, 2020) a 2013-ban elhunyt nővéréről szóló dallal indul (Jéghideg), majd a Faház nevű kocsmában lezajlott este pillanatai villannak fel; lányokkal (Puszi), bulival (Petőfi), csaposokkal és menedzserekkel (Csekk), politikával (Dinamit, Kutya), érzelmekkel (Lejtő, Fejeltő), és a végén egy ironikusan felszabadult dallal (Copfocska).

2020 augusztusától Krúbi szívizomgyulladás miatt csaknem tíz hónapig nem állt színpadra, de 2021 nyarán újra nagy sikerrel zenélt. A betegségéről szóló csaknem kilenc perces Szív című dal hamar népszerű lett. Ugyanebben az évben új, angol nyelvű zenei projektet hozott létre, 6608xi néven. 2022 augusztusában a Budapest Parkban teltházas koncerten ünnepelte rapper karrierje ötödik évfordulóját (ez volt a Krúbileum koncert), ahol fellépett vele Bongor, Beató, Kilakikitt és természetesen Dé:Nash is.

Legutóbbi, III. Krúbi című albumát éppen 29. születésnapján, 2023. november 17-én dobta piacra, többek között a Ganxsta Zolee tehet mindenről című szerzeménnyel. A korong dalait 2024 januárjában a Papp László Sportarénában tartott nagyszabású koncertjén hallgathatták meg élőben a rajongói.

SzL

Kapcsolat:

https://www.facebook.com/azigazikrubi/?locale=hu_HU

https://www.instagram.com/krubiofficial/

 

Frissítve: 2024-3 , Szigeti László